Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste anpassa oss”

/

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, säger att de besparingar som måste göras i Hofors är ”anpassningar till verkligheten”.

Annons

I lördagens GD gick det att läsa om socialchefen Jan Bornestigs förslag till budget för socialnämndens verksamheter, en budget med ett underskott på tolv miljoner kronor.

Att anpassa verksamheten för en budget i balans skulle, enligt Bornestig, innebära att drastiska och kortsiktiga åtgärder måste vidtas, som till exempel en nedläggning av äldreboendet Hantverkarn, åtgärder han inte ställer upp på:

”Jag kan inte, som ansvarig tjänsteman, föreslå ytterligare ingrepp som innebär en nedmontering av den sociala välfärd som är uppbyggd i Hofors kommun.”

Marie-Louise Dangardt vill ogärna kommentera Jan Bornestigs utspel närmare – av hänsyn till kommande budgetarbete – men på ett par punkter tycks hon inte ha samma uppfattning som socialchefen.

Hon säger bland annat att de besparingar som gjorts och måste göras ska ses som anpassningar till verkligheten, det vill säga till en minskande befolkning i första hand.

– Även skolan har ju gjort jättestora besparingar och det är egentligen samma resa, anpassningar till verkligheten, säger hon.

Kommunalrådet pekar också på andra förändringar som medför att en åldrande befolkning inte med automatik måste innebära fler platser inom äldreomsorgen.

– När jag började på Hesselgrenska 1981 såg det helt annorlunda ut. Då hamnade till exempel en person som fått en stroke med halvsidesförlamning på det som kallades för långvården. I dag får de vara hemma i stället.

– Och även om befolkningen blir äldre så måste inte det betyda att den blir sjukare, säger hon.

Du verkar ha uppfattningen att det inom socialnämndens verksamheter ska gå att hitta sätt att spara tolv miljoner, och därmed få en budget i balans?

– Det ska vi diskutera i kommunen, det totala. Den gemensamma kaka vi har ska fördelas på klokast möjliga vis.

Hofors kommun är den kommun i Gävleborgs län som har den högsta kostnaden för sin verksamhet, 52 000 kronor per invånare och år, att jämföra med snittet i länet på 47 000 kronor.

Enligt kommunchefen Ulf Strömstedt är den enklaste förklaringen till det att kommunen fortfarande har en för stor kostym i förhållande till antalet invånare.

– Det är svårt att göra besparingar, men vi måste fortsätta att anpassa oss. Vi jobbar ständigt med att hitta besparingar, eller investeringar som i sin tur kan ge en besparing, säger han.

Mer läsning

Annons