Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi stoppade två av dem”

/
  • ”Det är väldigt tråkigt men det fanns inget som gjorde att vi kunde förutse att det här skulle hända just den här kvällen”, säger Mikael Nyström om mordet på Tommy Johansson.

Närpolisen Mikael Nyström berättar om mordkvällen och om kampen mot brottsligheten i Hofors.

Annons

Polisen hade gott om folk på plats i Hofors natten då Tommy Johansson mördades. Två av de mordmisstänkta stoppades och kontrollerades faktiskt tidigare under kvällen.

– Det blir ju att man funderar över varför vi inte var där när det hände. Men vi kan inte stå i varje port, säger Mikael Nyström, närpolis i Hofors.

Polisen har under en tid gjort en riktad insats mot narkotikahandel och annan kriminalitet i Hofors. Natten då Tommy Johansson mördades cirkulerade fem polisbilar i samhället.

– Jag tror att vi lämnade Hofors vid tolvtiden och dödsfallet inträffade tre timmar senare. Det är väldigt tråkigt men det fanns inget som gjorde att vi kunde förutse att det här skulle hända just den här kvällen, säger Mikael Nyström.

Tiden efter mordet har han märkt en ökad oro bland allmänheten i Hofors och det är många som har frågor till polisen.

– Folk undrar hur det kunde hända, mitt i samhället dessutom, och de undrar var vi var. Jag får försöka förklara att vi haft en stor närvaro den senaste tiden men att vi inte kan vara överallt samtidigt.

Mikael Nyström berättar att de två personer som häktades först för mordet stoppades och kontrollerades av polisen under mordkvällen. De fick lämna urinprov och enligt Mikael Nyström uppträdde de trevligt och korrekt. Vad som blev resultatet av urinprovet vet han inte.

Men även om mordet på Tommy Johansson inte gick att stoppa så tycker han att den förstärkta insatsen varit lyckad hittills.

28 personer har tagits för ringa narkotikabrott under loppet av tio dagar. Sex fall av drograttfylla har konstaterats och ett flertal husrannsakningar har genomförts. Flera av personerna som ertappats var tidigare okända för polisen.

– Vi har jobbat civilt och vi var som mest elva personer. På helgerna hade vi tillgång till fler och vi har även haft hjälp av hundenheten för att kunna hitta narkotika. Och det är inget som är avslutat nu utan det här arbetet kommer att fortsätta, säger Mikael Nyström.

Polisen har speciellt riktat in sig på ungdomar och narkotika och bland annat har man använt sig av den så kallade Linköpingsmodellen. Det innebär att personer under 18 år kan få besök av polisen i hemmet. Inte för att de begått brott utan för att de befunnit sig i ett sammanhang där narkotika förekommit, på en fest till exempel.

Reaktionerna från föräldrar har bara varit positiva, berättar Mikael Nyström.

– De är glada för att få veta var deras barn befunnit sig och de är glada att vi tagit tag i det. Detta görs helt på frivillig basis och än så länge har vi haft åtta sådana här samtal.

Mikael Nyström har jobbat som närpolis i Hofors i ett och ett halvt år – och trivs.

– Vi har mycket kontakt med ungdomar och det känns som att vårt budskap går fram mer och mer. Visst händer det saker men det är ändå inte så illa som folk tror. Jag kan inte säga att jag känner mig mer otrygg här än när jag jobbade i Gävle.

– Vi jobbar ihop med skolan, Elevhälsan, kommunen, Entré Ungdom och Brottsförebyggande rådet och utan det samarbetet skulle det inte gå att nå resultat, säger han.

Mer läsning

Annons