Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft inom ett år

/
  • Nu har miljö- och byggnadsnämnden i Hofors sagt ja till vindkraft.  Planen är att börja bygga om ett år.

Nu är det sista hindret undanröjt för vindkraft vid Kaptensberget. I går sa miljö- och byggnadsnämnden ja till projektet.

– Inom ett år hoppas vi kunna börja bygga, säger Henrik Andersson på Eolus Vind AB.

Annons

Miljö- och byggnadsnämnden har beviljat bygglov för fem vindkraftverk vid Kaptensberget, några kilometer norr om Hofors tätort.

Förutsättningarna för vindkraft anses vara bra på platsen och etableringen bedömdes kunna ske utan strid med översiktsplanen.

Däremot hade länsstyrelsen påpekat att platsen är värdefull för friluftslivet och Naturskyddsföreningen har uttryckt oro för hur vattendraget i området kan komma att påverkas. Henrik Andersson är dock inte orolig när det gäller miljöaspekterna.

– Vi kommer att ha någon enstaka kranplats inom avrinningsområdet så risken för påverkan där är mycket, mycket liten. När det gäller stigen som går genom Solbergadalen så är det så pass uppvuxet att det är ytterst få ställen där man kommer att se dem, säger han.

Miljö- och byggnadsnämnden instämde och det betyder att fältet nu ligger fritt för bygget.

Eolus Vind ska göra ytterligare vindmätningar och bolaget ska även klara ut vem eller vilka som ska äga vindkraftverken. För hugade spekulanter räcker det med att hosta upp runt 30 miljoner kronor per verk för att kunna göra affär. Men mindre bitar går också att köpa.

– Vi ser gärna ett lokalt ägande och eventuellt kommer vi att erbjuda delägarskap till de som anmält sitt intresse, säger Henrik Andersson.

Planen är att börja bygga inom ett år och att ta vinkraftparken i bruk om cirka ett och ett halvt år.

De fem vindsnurrorna kommer att bli upp till 150 meter höga och kapaciteten beräknas bli runt 5 000 megawattimmar. Det motsvarar ungefär 250 villors energibehov.

Mer läsning

Annons