Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft skrämmer boende vid Edsken

Upp till 30 stycken 200 meter höga vindkraftverk kan förstöra Hoforspärlan Edsken, det befarar en stor grupp fastighetsägare i området.
– De vill bygga en industripark på andra sidan sjön, säger Lene Dalgaard.

Annons

Det är elbolaget Eon som planerar vindkraftparken med projektnamnet Tjärnäs. De vindkraftverk som ska ingå i parken tillhör branschens största med rotorblad på över 100 meter och en total höjd på 200 meter. Storleken ställer i sin tur krav på belysning både natt och dag.

Eftersom vindsnurrorna dessutom kommer att placeras på områdets högsta punkter kommer de att synas över ett stort område kring Hofors, Torsåker och Stjärnsund.

Till Edskens camping och bad beräknas avståndet till närmaste vindkraftverk bli 2,4 kilometer. Det har fått boende runt Edsken att agera. I en skrivelse till Hofors kommun framför 54 fastighetsägare, de flesta permanentboende, sin oro.

– Edsken är Hofors kommuns pärla och blir den här vindkraftparken verklighet så kommer hela området att bli förstört, säger Lene Dalgaard, som undertecknat skrivelsen.

Oron gäller ingreppen i landsbilden likaväl som befarade ljud-, ljus- och skuggeffekter.

Eon har än så länge inte lämnat in någon ansökan till länsstyrelsen och samrådet pågår fortfarande. Den 17 september ska kommunstyrelsen i Hofors behandla ärendet och kommunens ställningstagande ska sedan tas med i samrådet. Innan länsstyrelsen fattar det slutgiltiga beslutet så kommer synpunkter från berörda att hämtas in ännu en gång.

– Nu vill vi ha in så många synpunkter som möjligt. Allt som vi får in kommer vi sedan att ta med i miljökonsekvensbeskrivningen, och då kommer vi även att förklara hur vi ser på saken, säger Maria Lund, som är projektansvarig på Eon.

Mer läsning

Annons