Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk till salu

/
  • Vindkraftverken på Kaptensberget kommer att säljas för cirka 35 miljoner kronor styck.

Nu ska vindkraftverken på Kaptensberget i Hofors säljas – hela eller i delar.
Priset för en snurra är cirka 35 miljoner kronor.
Vem som helst kan anmäla intresse, enligt säljaren Eolus Vind.

Annons

I veckan restes det sista av de fyra vindkraftverken på Kaptensberget norr om Hofors. Det betyder samtidigt att byggherren Eolus Vind AB snart ska dra sig ur projektet. Företaget har som affärsidé att projektera och bygga vindkraftparker för att sedan sälja dem nyckelfärdiga.

I mitten av september ska verken på Kaptensberget vara inkörda och tagna i drift.

– De här vindkraftverken är osålda och det betyder att de är till salu, säger Johan Hammarqvist, kommunikationschef på Eolus Vind.

Det handlar om fyra stycken 150 meter höga snurror, inklusive rotorblad, med en kapacitet på knappt 25 gigawattimmar, vilket motsvarar eluppvärmning av cirka 1 200 villor.

Enligt Johan Hammarqvist återstår det att se exakt hur försäljningsprocessen kommer att gå till men klart är att möjligheterna är många. Ibland säljs vindkraftverken vart och ett för sig, ibland säljs parkerna i sin helhet. Men det är också vanligt att verken delas upp i så små bitar som åttondelar. Då handlar det om priser på runt tre till fyra miljoner kronor per andel. Vanligtvis går delägarna då samman och bildar ett driftbolag där inkomster och utgifter fördelas efter ägarandel.

– Det där beror på vilka typer av kunder det är som är aktuella, säger Johan Hammarqvist.

Det är även vanligt att kommuner investerar i anläggningarna eller att kommuners energibolag tar in vindkraften i sin produktion.

– Det är fördelaktigt för kommuner att köpa vindkraft eftersom de kan ta elen till egen förbrukning och då slippa energibeskattningen, säger Johan Hammarqvist.

Hofors kommun har redan ett mindre vindkraftägande via det kommunala bolaget Hoåns kraft, som i sin tur äger aktier i vindkraftbolaget Samkraft.

– Därför är det inte aktuellt för oss att göra ytterligare investeringar i vindkraft nu. Det är inget som vi diskuterat, säger kommunalrådet i Hofors, Marie-Louise Dangardt, S.

I dagarna har det sista av de fyra vindkraftverken på Kaptensberget rests.

Mer läsning

Annons