Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnen såg vandaliseringen

/

På tisdagsmorgonen brann det i dansbanan vid Folkets hus i Hofors. Enligt polisen rör det sig om ännu ett fall av skadegörelse.

– Inget tyder på annat än att det är anlagt, säger Börje Hjelm på polisen i Sandviken

Annons

Det var tidigt i går morse som någon larmade om att lågor slog ut från dansbanan vid Folkets hus. Räddningstjänsten kunde dock släcka utan problem.

Branden var det senaste i en rad fall av skadegörelse i centrala Hofors. I söndags slogs 24 rutor in på kommunhuset och tidigare under helgen anmälde personer som bor på Brännkärrsgatan att ett ungdomsgäng dragit fram och vandaliserat brevlådor längs vägen.

I torsdags i förra veckan anmälde en näringsidkare i Hofors centrum att ett ungdomsgäng repat, slagit och sparkat sönder hans bil. Han blev själv vittne till händelsen, enligt polisanmälan.

När det gäller händelserna vid kommunhuset och vid Folkets hus finns inga uppgifter om vittnen men spår har säkrats av polisens tekniker på båda ställena.

– Det är klart att det inte är omöjligt att det är några yngre som håller på och då är det ju synd om de inte begriper att det kostar en massa pengar, säger Börje Hjelm.

Ritva Snellman är chef för kommunens ungdomsverksamhet Entré Ungdom och hon påpekar att det ännu inte är klarlagt att det är ungdomar som ligger bakom de många fallen av skadegörelse.

– Jag pratade med de ungdomscoacher som jobbade i lördags och de hade inte fått några signaler om att något var på gång. De blev väldigt förvånade när de hörde om det som hänt vid kommunhuset, säger hon.

Oavsett vilket så tror Ritva Snellman att Entré Ungdoms satsning på projektet ”Närverk vuxna” kan vara ett bra sätt att jobba förebyggande. Det handlar om återkommande träffar för föräldrar där inbjudna föreläsare berör olika teman. Polisen är alltid närvarande. Den första träffen av sex har precis hållits och då handlade det om narkotika.

– Vi måste bli fler vuxna som ser och hör och vi måste kunna stärka varandra i vuxenskapet. Då kan vi våga vara vuxna och våga tala om vad som är rätt och fel, säger hon.

Det var uppe på dansbanans scen som den troligen anlagda branden startade. Platsen var fortfarande avspärrad i går vid lunchtid. Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse.

Mer läsning

Annons