Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoforspartiet redo att ta ansvar

Lokala partier får allt mer makt i kommunerna. I Hofors tar valraketen Hoforspartiet plats i kommunstyrelsen och troligen också i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Men frågan är vad makten gör med uppstickarpartierna?

Trots att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lyckades behålla makten i Hofors med minsta möjliga marginal var det ingen tvekan om vilket parti som var valets stora vinnare. Hoforspartiet, HOP, gick från noll till att med knappt 14 procent av rösterna bli näst största parti.

Även om HOP inte blir en del av den styrande majoriteten så kommer partiet att ta viktiga platser i kommunstyrelsen, KS, och av allt att döma även i kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU. Därmed får HOP också det inflytande partiet suktat efter.

Enligt en artikel i tidningen Dagens Samhälle följer utvecklingen i Hofors en rikstrend. De etablerade partierna vänder sig i allt högre utsträckning till lokala partier för olika samarbeten för att på så sätt undvika att ge Sverigedemokraterna inflytande.

Hofors är en av 17 kommuner där inte bara ett utan två lokala partier sitter i kommunfullmäktige. Detta i och med att Folkhemmet i Hofors-Torsåker, FHT, lyckades hålla sig kvar med ett mandat.

Men att det här skulle vara starten för ett segertåg för de lokala partierna är långt ifrån säkert, menar statsvetaren David Karlsson vid Göteborgs universitet.

– De flesta lokala partiers livsluft är antietablissemang. Just dessa partier riskerar att förlora mest på att sitta med i maktkonstellationer. Det är jobbigt att ta ansvar, säger han till Dagens Samhälle.

Ett parti som kan ha fått erfara just detta är Folkhemmet i Hofors-Torsåker, FHT. Partiet har genom Kent Olsson haft representation i både KS och KSAU och har därmed stått bakom en del obekväma beslut. Just obekväma beslut blir det många av i en kommun som Hofors där framför allt minskande skatteintäkter till viss del reducerat politikerna till administratörer av nedskärningar. FHT tappade två av sina tre fullmäktigemandat i valet.

Kent Olsson säger att han ser flera orsaker till partiets tillbakagång men att han samtidigt tycker att David Karsson har en poäng.

– Man blir kallad sossekramare och nickedocka och allt vad det är, och det har känts jobbigt ibland.

Peter Hillblom, grundaren av Hoforspartiet, är trots det inte rädd för att ta ansvar, säger han. Han tycker också att de etablerade partierna ska ta större ansvar genom att överge blockpolitiken.

– Blockpolitiken är inte bra alls för en liten ort som Hofors.

– Vi har sagt från början att om något annat parti lägger fram förslag som vi tror är bra och utvecklande för Hofors så är vi beredda att ställa oss bakom, säger han.