Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoforspartiet rörde om direkt

Hoforspartiet, HOP, ville inte acceptera ett fullmäktigepresidium utan en HOP-representant – och förslog därför en egen kandidat.
Efter viss dramatik fick partiet sin vilja igenom.

På måndagskvällen höll Hofors "nya" kommunfullmäktige sitt första sammanträde. Över hälften av ledamöterna är utbytta sedan valet, bland annat för att Hoforspartiet fick näst flest röster och som en följd av det knep fyra mandat i fullmäktige.

Och redan på det första sammanträdet visade partiet att det inte tänker be om ursäkt för sin närvaro. När det kom till att välja nytt presidium hade fullmäktige att ta ställning till ett förslag från valberedningen där ingen av de tre platserna skulle besättas av en Hoforspartist.

Till ordförande omvaldes Diana Blomgren, S, och till förste vice ordförande valdes nykomlingen Linda Lundberg, V. Men när det var dags att rösta om förslaget att utse Alf Persson, M, till andre vice ordförande så gick Hoforspartiets Mathias Strand upp i talarstolen.

– Då vi är näst största parti så tycker vi det är lämpligast att vi tar posten som andre vice ordförande, sa han, och förslog därefter en motkandidat i partikamraten Anne Persson.

En sluten omröstning följde och när rösterna var räknade hade Alf Persson och Anne Persson fått nio röster var. Resten var blankröster. Moderaterna saknade en ledamot när voteringen gjordes och det var sannolikt det som gjorde att det blev oavgjort. Efter en del bläddrande i reglementet kom man fram till att lottning var enda sättet att avgöra vem som skulle bli andre vice ordförande.

Då sa Alf Persson att han drog tillbaka sin kandidatur "som en gest till det nya partiet", och därmed fick Anne Persson, HOP, gå och sätta sig i presidiet.

En märklig omständighet i det hela var också att Alf Persson är morbror till Mathias Strand, som alltså var den som gjorde att han petades.

Men det är ingen fara för dålig stämning på släktsammankomsterna framöver, försäkrade Alf Persson.

– Nej då, det gör inget. De är unga och entusiastiska så det var väl bra, sa han, och lade sedan till att posten som andre vice ordförande inte är den mest betydelsefulla.