Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoforspartiets segerjubel efter valsuccén

Hoforspartiet med bloggaren Peter Hillblom i spetsen är valets stora segrare i Hofors kommun.
Med hjälp av en storsatsning i sociala medier kunde partiet komma från ingenstans och bli näst störst i fullmäktige.

#Kandulova! Klicka här och se vad politikerna i Hofors lovade inför valet.

Inför valet var förhoppningarna om att ta sig in i fullmäktige stora hos Hoforspartiets företrädare. Men när de första resultaten kom på valkvällen stod det klart att partiet var på väg mot något betydligt större än så.

I den lokal i centrala Hofors där hoforspartisterna höll sin valvaka visste jublet inga gränser.

– Att vi skulle bli nästa största parti... Man har ju tuppskinn fortfarande, säger Erik Edgren, som stod på åttonde plats på valsedeln.

Om resultatet från valnatten står sig efter onsdagsräkningen får Hoforspartiet fyra mandat i fullmäktige.

Grundaren och förstenamnet Peter Hillblom tror att partiets sociala medier-strategi är en viktig orsak till framgången.

– Vi har delat in absurdum nästan. Till och med vänstern har kopierat oss. De började också köra stenhårt på Facebook när de såg att vi gjorde det. Men de är också unga och förstår det där.

Hur stor nytta tror du att ni har haft av din egen blogg (Hoforsbloggen)?

– Oerhört stor nytta för den har ju varit ett alternativ till lokalmedia. Det är många följer den här och pratar om den. Det är ju en liten ort, en bruksort.

Vad vill ni göra med Hofors då?

– Vi vill ändra hela andan, bruksandan, ta tillbaka lite stolthet. Ta tillvara på allt som vi har här i Hofors när det gäller sjöar och idrottsmöjligheter.

Enligt valnattsresultatet får de röda partierna en ytterst knapp majoritet i fullmäktige och det är inte osannolikt att en fråga om samarbete går till Hoforspartiet.

Peter Hillblom säger att han kan tänka sig att samarbeta åt både höger och vänster om det kan föra Hofors framåt. Samarbete med Sverigedemokraterna vill han dock inte ha.

– Det tror jag ingen av oss vill, säger han.