Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoforspolitikern spelar hockey med diktatorn – får skarp kritik

Hoforspolitikern och hockeyprofilen Mathias Strand är en del av det svenska veteranlandslag som i dagarna deltar i den vitryska diktatorn Aleksandr Lukasjenkos egen hockeyturnering i Minsk. För det får han nu skarp kritik.
– Jag tycker att det är omdömeslöst, säger människorättsorganisationen Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Turneringen anordnas varje år i Vitrysslands huvudstad Minsk och brukar kallas för Aleksandr Lukasjenkos egen julturnering.

Den hårdföre diktatorn är själv med och spelar och brukar vara den som höjer bucklan när Vitryssland vunnit turneringen, vilket man gjort åtta gånger av elva.

Arrangemanget får stort mediautrymme i Vitryssland och är enligt Martin Uggla toppnyhet i statstelevisionens huvudsändningar på bästa sändningstid. En som medverkat i sändningarna är Hofors HC:s mångårige stjärnspelare Mathias Strand, numera kommunpolitiker för Hoforspartiet. Strand berättade bland annat om vilket "fantastiskt mottagande" spelarna fått. I inslaget uttalar sig också svenska ledare i mycket goda ordalag om arrangemanget.

Martin Uggla är inte nådig i sin kritik:

"Tråkigt nog verkar de svenska hockeyveteranerna inte förstå hur de genom sitt deltagande förvandlas till nyttiga idioter i diktatorns tjänst. De gläds åt att under en vecka få behandlas som celebriteter och bli bjudna på en lyxvistelse", skriver han på sin blogg Belarusbloggen.

GD ringer upp Martin Uggla och frågar om det verkligen går att kräva av glada svenska amatörer att de ska ta ansvar för hur deras egen medverkan utnyttjas av regimen. Så sent som 2014 arrangerades "riktiga" hockey-VM för herrar i Vitryssland, med svenskt deltagande.

– Vi var mycket kritiska då också men det här är ju ett PR-jippo arrangerat av Lukasjenko själv med syfte att skapa positiv propaganda inför den egna befolkningen. Det bara är inom idrotten och ibland även inom populärkulturen som regimen kan få internationell legitimitet och därför är den här typen av arrangemang oerhört viktiga för dem, säger han.

Enligt Uggla är det genomgående temat i den omfattande bevakningen av turneringen i inhemsk media att de utländska deltagarna säger bra saker om landet och om arrangemanget, vilket alltså Mathias Strand och andra svenskar gjort.

GD får kontakt med Mathias Strand i Minsk. Han tycker att Martin Ugglas kritik innehåller fel och är överdriven.

– Sverige har ambassadör och ambassad här och det finns inga sanktioner gentemot landet. För två år sedan spelade Sverige VM här. Att då komma och hacka på oss för det här tycker jag känns lågt.

Mathias Strand nämner också att spelarna betalar resan själva och att de bland annat besöker ett barnhem där de lämnar över medhavda presenter till barnen. Någon lyxvistelse tycker han inte att det är fråga om.

Hur ser du på att era uttalanden i tv kan användas som propaganda av regimen?

– Jag vet inte... Jag svarade bara på de frågor jag fick.

Hoforspartiets grundare Peter Hillblom säger så här om partikamratens medverkan:

– Jag inser att det naturligtvis är problematiskt att Sverige deltar i cupen där Mathias är en del av laget och befinner sig i det här sammanhanget, men han gör det som idrottsutövare och inte som företrädare för vare sig Hoforspartiet eller som lokalpolitiker från Hofors. För honom är det att på något sätt kröna en mycket lång och framgångsrik karriär som ishockeyspelare med en upplevelse i ett internationellt sammanhang med landslagströjan på sig.

Här går det att se inslaget från vitrysk stats-tv där bland andra Hoforspolitikern Mathias Strand medverkar

Läs mer:

"Nyttiga idioter i diktatorns tjänst"