Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar

Risken att avlida av skador och psykisk sjukdom i länet hör till de största i landet, liksom i cancer för kvinnor.
Landstinget ska i höst titta närmare på vad gävleborgarna dör av.

Annons

Socialstyrelsen har sammanställt dödsorsakerna för alla som avled under 2007 i landet. Drygt 40 procent av alla dödsfall orsakas av hjärt- och kärlsjukdom och mellan 23 och 26 procent av cancer.

Länet hör till dem med högst dödlighet oavsett diagnos och i tumörsjukdom för kvinnor. Gävleborg är också ett av de län med högst dödlighet för både kvinnor och män i psykisk sjukdom, där demens ingår, och av skador.

Ola Westin, chef för samhällsmedicin i landstinget, säger att det är svårt att dra några slutsatser av att bara titta på ett år.

Man har beställt en fördjupad analys av dödsorsakerna i länet som ska bli klar i höst. Den kan man ha som utgångspunkt när man föreslår vad landstinget kan göra för att förbättra folkhälsan.

Han tycker dock inte att statistiken för länet under 2007 skiljer sig särskilt mycket från den sett över längre tidsperioder. Vad den höga dödligheten i psykisk sjukdom beror på vet han inte.

Det handlar om få personer 2007 och kan till exempel ha att göra med sådant som sättet att ställa diagnos i landstingen. Den höga dödligheten i skador ger inte underlag för att säga att arbetet med att förebygga till exempel trafikolyckor och självmord misslyckats.

I landet såväl som i länet har lungcancer gått om bröstcancer som den vanligaste dödsorsaken för kvinnor.

När det gäller lungcancer är rökning en viktig orsak.