Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög dödlighet - men bra hjärtsjukvård i länet

Dödligheten i hjärtinfarkt är fortfarande högre i Gävleborg jämfört med riksgenomsnittet.
Men landstinget hjärtsjukvård får ändå gott betyg i Socialstyrelsens utvärdering.
– Generellt sett är vi ganska nöjda, säger överläkare Gunnar Gustafsson.

För första gången presenterar Socialstyrelsen en utvärdering där landstingens hjärtsjukvård jämförs med varandra. 45 olika ”indikatorer” har använts som mätverktyg för att ge en bild av kvaliteten i vården.

På flera punkter är landstinget i Gävleborg bättre än riksgenomsnittet: Väntetiderna till kranskärlskirurgi är kortare, andelen patienter som får en ny hjärtinfarkt inom 365 dagar efter den första är lägre och ballongvidgning vid stor hjärtinfarkt används flitigare.

Men att ligga över snittet är i vissa fall inte gott nog. Socialstyrelsen tycker exempelvis att i stort sett samtliga patienter som har haft hjärtinfarkt bör komma under ett visst värde för det onda kolesterolet, i dag når endast tre av fyra patienter målet.

Landstinget bör också förmå alla patienter att sluta röka efter en hjärtinfarkt. I dag slutar 67 procent.

Dödligheten i hjärtinfarkt är fortfarande högre i Gävleborg än i övriga landet. Men enligt Gunnar Gustafsson kan inte vården skyllas för detta.

– Många dör knall och fall innan de ens hunnit komma i kontakt med sjukvården. Så den ökade dödligheten beror till stor del på livsstilsfrågor och socioekonomiska faktorer som hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå, säger Gunnar Gustafsson.

När det gäller andelen patienter som antingen dött eller blivit inskrivna 30 dagar efter hjärtsvikt ligger landstinget sämre till än genomsnittet. Vad detta beror på är oklart.

– Det kan vara så att patienterna skrivs ut för tidigt på grund av brist på vårdplatser. Eller att man är för frikostig med återinskrivning, säger Gunnar Gustafsson.

Läkarna i Gävleborg har också en tendens att sjukskriva hjärtpatienter på heltid. På den punkten hör landstinget till de sämsta i landet.

– I vårt län är många sysselsatta inom industrin. För en 58-årig man som får en hjärtinfarkt kan det vara svårt att gå tillbaks till ett tungt verkstadsarbete. Det kan vara en förklaring. Men vi måste också fråga oss om det finns en slentrianmässig sjukskrivning, säger Gunnar Gustafsson.