Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög musikalisk nivå och rasande många priser på Local Heroes

GD:s recensent, som följt det lokala musiklivet i trettio år, tycker att det aldrig låtit och sett så här proffsigt ut på galan förut.

I januari haglar det nästan galor, det är grammisar, det är P3-guld, Guldbagge, Idrottsgalan och allt vad de heter, och vi i den här trakten vill ju inte vara sämre.

Så för sjunde året i rad anordnas Local Heroes- galan i Gävle, en gala som premierar det bästa av den lokala musiken. Redan vid sju-tiden fylldes Gävle Konserthus vackra lokal av uppsnofsade människor som vill mingla och vimla bland kvällens artister.

Ametist Azordegan, en gång i tiden Ockelbo-bo, numer mest känd som den som håller den svenska hiphopfanan högst, presenterade hela galan och får med sin proffsighet allt att bli mycket mer än en lokal gala. Massvis med akter visade upp den bredd som det lokala musiklivet har, vi fick Ida Long, Apocalypse Orchestra, Northern Ladies och [Krig], Lion Dub och en rolig rapbattle med Frida Scar, Kansas Reshuffled och Illyricists.

Till skillnad från tidigare år var vi även inne i stora Gevaliasalen där alla priser delades ut i ett rasande tempo. Gladast kanske Anso eller Min Stora Sorg var, vars kusin fick hämta priserna som blev två. Även Frida Scar fick två priser.

Det som var roligast på galan var den otroligt höga nivån på banden. Jag har följt det lokala musiklivet i mer än trettio år och frågan är om det någonsin har låtit och sett ut så här proffsigt ut förut. Det är lite synd att det inte finns fler tillfällen när den stora allmänheten får se alla fina akter.

Trakterna är fulla med bra musik som borde komma fram mer men frågan är om de gör det här. Det är inte alls så att jag har något emot galan, tvärtom som sagt. Men kanske blir det inte något mer kvar än den där kvarten av berömmelse som Andy Warhol skulle ha sagt.

Men vi ser fram emot nästa år i alla fall.