Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid fixa nytt avlopp

STORVIKDet finns för många dåliga avlopp i Sandvikens kommun. Inte mindre än 50 procent av fastigheterna utanför det kommunala VA-nätet måste förbättras.

Annons
- Den sista oktober ska de dåliga avloppen vara ändrade, säger Sven-Olov Lindström på Bygg- och miljökontoret i Sandviken.
Det var i samband med den stora algblomningen i Storsjön 1996 som kommunen tog tag i problemet. Två år senare beslutade Bygg- och miljö att husägarna kring Storsjön hade fyra år på sig att göra klar sina åtaganden.
- Men det finns närmare 250 hus som ännu inte lämnat in förslag på vilka åtgärder de ska göra, fortsätter Sven-Olov Lindström. Och nu börjar det bli kaos och risken finns att många inte hinner bli färdiga i tid.
- Det kan bli frågan om förelägganden, anser Lindström. Husägarna har i alla fall haft fyra år på sig att göra förbättringarna.
Kommunen har skickat brev och påminnelser till de boende. Många efter Brobyvägen i Storvik har lämnat om skrivelser om vilka åtgärder de ska göra.

Nytt avlopp tar tid
I Hosjön är entreprenör Per-Anders Jonsson i färd med att iordningställa en anläggning hos Folke Persson.
- Det tar ungefär en vecka att göra klart arbetet, säger Per-Anders. Jag tror att det är många som inte förstår vilken tid det tar.
Den totala kostnaden för att anlägga en godkänd anläggning ligger i dag på mellan 25 och 35 000 kronor. Då ingår allt.
Avloppet från det aktuella huset rinner först ner i en slamavskiljare. Sedan fortsätter vattnet till en fördelningsbrunn och därefter sprids vattnet ut i två ledningar och genom den täta markbädden.
- Markbädden består av singel, markduk och mycket hårdpackad finsand, berättar Sven-Olov Lindström. Avslutningsvis rinner vattnet ner i en uppsamlingsbrunn och sedan släpps vattnet ut i Vallbyån.
Det här är ingen snabb procedur eftersom lutningen från slamavskiljaren till uppsamlingsbrunnen bara är en halv centimeter på en meter.
Nästa etapp i upprustningen blir för alla hus som har avrinning till Dalälven.
- De åtgärderna ska vara klara sista oktober 2004, förklarar Sven-Olov. Och så kommer sista etappen som gäller alla fritidshus och det ska vara klart 2007.
Det finns också flera hus som har långt framskridna planer på att göra gemensamma anläggningar.
- Intresset är stort, men för många börjar det som sagt dra ihop sig, menar Sven-Olov. Det gäller också att få någon som utför arbetena och det är bara fem månader kvar.

JÖRGEN LARSSON