Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga bonusar strider mot LO:s policy

Höga bonusar strider mot allt vad LO står för.
Det menar Ulrika Belin, ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg.
– Det är fel, galet och ska rättas till.

Sammanlagt har AMF:s tidigare vd Christer Elmehagen fått över 100 miljoner kronor mellan 2004 och 2008. Det framgår av de offentliga årsredovisningarna.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har suttit i AMF:s styrelse under dessa år och undertecknat samtliga årsredovisningar. Själv känner hon sig ”grundlurad” och vill att styrelsens beslut ska utredas.

– Jag vill höra bättre förklaringar. Hon sitter trots allt som ägarrepresentant och då kan man ställa lite krav, säger Lars-Göran Johansson, ordförande fackförbundet Pappers Gävle Dala-distrikt.

Han menar att Wanja Lundby-Wedins agerande strider mot LO:s policy kring höga bonusar. Hennes framtid inom LO avgörs inom de närmaste dagarna, tror Lars-Göran Johansson.

– Just nu har jag svårt att ha fullt förtroende för henne. Man bör ändå ha något så när bra koll på vad man är med och beslutar om.

Även Peter Hasch, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, menar att Wanja Lundby-Wedin har ett ansvar för besluten.

– Men som ledamot har man inte samma kunskap som ordföranden. Hur stort ansvar hon har beror helt på vilka delegationsordningar de har inom AMF, säger han.

Vilka konsekvenser AMF-historien kan få för LO-ordföranden vill han inte spekulera kring.

– Det går inte att uttala sig om det. Jag vet inte tillräckligt mycket.

Mona Persson är ordförande för Kommunal i Gävleborg. Hon är förvånad över det som har hänt och hoppas att utredningen kan ge svar på om Wanja Lundby-Wedin har gjort någonting fel.

Ulrika Belin, ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg, menar att de höga bonusarna strider mot allt vad LO står för.

– Det är fel, galet och ska rättas till. Extrema bonusar är inte klokt, så ska det inte vara. Men innan vi sätter oss som några domedagsprofeter och dömer Wanjas agerande måste vi låta den interna utredningen visa vad som har hänt.

Vad tycker du om hennes uttalande att hon blivit ”grundlurad”?

– Jag vet inte om det är så genomtänkt att svara så.

Kan hon sitta kvar som ordförande om utredningen visar att hon brustit i sitt ansvar?

– Det känns tveksamt, men det är en fråga som medlemmarna måste avgöra.

Mats Ågren, tidigare kommunalråd i Gävle och numera ombudsman på IF Metall, har fortsatt förtroende för Wanja Lunby-Wedin.

– LO:s styrelse har haft möte i dag och de litar på vad hon säger och har fortsatt förtroende för henne, säger han och ser ingen anledning att ha någon annan åsikt.

Hans egen erfarenhet från styrelser är att det för det mesta bara är några ledamöter som känner till alla detaljer i avtalen.