Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga hopp på Gävletrion under SM i trampolin: ”Det är coolt att se när folk blir imponerade”

 
SM-veckan sommar 2016
Visa alla artiklar

Ett antal meter upp i luften och en volt, en snurr och sen landningen – helst på helt raka ben. Ungefär så skulle man kunna beskriva trampolinm, som just nu avgörs under SM-veckan i Norrköping där en hoppfull trio från Gävle finns med på startlistan.

TV: Se några av Gävletrions hoppen från måndagens kvalomgång här:

SM-veckan i Norrköping lider mot sitt slut. Men innan kalaset är helt över finns det ett par medaljer kvar att dela ut. Bland annat i trampolin och DMT (dubbel minitrampett) där Gävle finns representerade genom Louise H Lundblad, Gustav Tingelöf och Alva Lemoine, alla tre från Gefle gymnastikförening.

Under måndagens kvaltävlingar lyckades samtliga ta sig vidare till tisdagens final. Louise och Alva i individuell och synkroniserad trampolin ,Louise och Gustav i DMT och tillsammans med Uppsalas Jonas Roselind är Gustav också vidare till final i synkroniserad.

– Det gick jättebra! Jag vann det individuella kvalet och när jag satte min serie blev jag svinglad, vilket var längesen. Jag bara rös i hela kroppen. Nu är jag jättetaggad på final, säger en glad Louise och klubbkompisen Alva instämmer.

– Jag har haft en jättebra känsla i kroppen hela dagen och när jag lyckades med alla 40/40 övningar blev jag jättenöjd.

För Gustav gick det bäst i DMT, i vilket han dessutom är regerande svensk mästare. Idag tisdag ska han således försvara guldet.

– Jag kommer att köra samma rutin som förra året, men jag har filat mycket på stilen och landningarna. Ska bara köra igenom och sträcka på vristerna, så ska det nog gå bra, ler han.

En vanlig känsla, för oss som inte tränar och tävlar i trampolin, är kanske att det pirrar lite i magen när man hoppar på en. Något som enligt Alva försvinner med tiden.

– Ja, pirret i magen försvinner, så det är lite tråkigt men det gör det. Däremot brukar jag få adrenalin när jag gör nya övningar.

På frågan om vad som fick dem att börja med trampolin svarar alla tre att de började med olika former av gymnastik som sedan övergick i trampolin.

– Jag har hållit på med både artistisk gymnastik och truppgymnastik innan jag började med trampolin och bytte från Sandviken till Gävle. Jag föll för umgänget och på senare tid har jag även lagt in en satsning att bli bra på riktigt, menar Gustav och Louise fortsätter.

– Jag gick också på artistisk gymnastik innan. Sen tyckte jag att det var roligt att hoppa trampolin så då fortsatte jag och det gick ju bra, skrattar hon.

– Sen är det roligt eftersom alla är kompisar, det är det bästa. Det kan ju vara så i andra sporter att man ogillar de andra men så är det inte här.

Målen framöver är för alla tre att kvalificera sig till mästerskapen och där ligger EM närmast i bilden. Men även världscupen och landslaget i DMT omnämns.

– Det är nästan bara i DMT som mina mål finns, säger Gustav och fortsätter:

– Där vill jag ta mig till landslaget vilket också är mitt mål för 2016. Sen tävla utomlands också och se hur man ligger till i världen.

Hur man förbereder sig för en så pass både fysiskt och psykiskt krävande sport är olika. För Alvas del handlar det mycket om att göra samma sak om och om igen, samtidigt som hon försöker att jobba med att hålla nerverna i styr också.

– Det handlar ju om att nöta, nöta, nöta serierna. Sen har jag kört ganska mycket mental träning där jag försöker visualisera det jag ska göra. Det funkar för mig som brukar få lite tävlingsnerver och darriga ben.

Vad skulle ni säga är det bästa med trampolin?

– Det är ganska coolt att få köra massa volter som folk blirimponerande och jag rekommenderar de som är nyfikna att testa på, säger Alva och Gustav fyller i.

– Eftersom det är en liten gren blir gemenskapen är väldigt bra. Det är som en familj.

Notis: trion jagar medaljerna i eftermiddag (tisdag) mellan 17:45-19:45.