Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga kostnader för vård ger minus i budgeten

SANDVIKENSocialförvaltningen i Sandviken kommer att få ett minus på tio miljoner kronor i år.Orsaken är fler placeringar av unga på hvb-hem samt fortsatt ökade LSS-kostnader.

Kommunalrådet Stefan Hedin tycker att staten inte tar tillräckligt stort ekonomiskt ansvar.
Även förra året orsakade kraftigt höjda kostnader för LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ett rejält minus i socialförvaltningens kassa. Inför årets budget fick därför förvaltningen mer pengar tilldelade. Men de kommer ändå inte att räcka till. Det framgår av en ny ekonomisk prognos för året.

Tio miljoner
Enligt den kommer förvaltningen att få ett minus på omkring tio miljoner kronor. Enbart LSS-verksamheten kommer troligtvis att gå back med omkring sju miljoner.
- Det är allt fler som får beslut om personlig assistent. Dessutom har personkretsen för de som får personlig assistent breddats. Numera får till exempel även cancersjuka personlig assistent, säger Stefan Hedin.

Kommunen kan inte göra någonting åt de ökande kostnaderna. Beslut om vem som ska vara berättigad till en personlig assistent tas av försäkringskassan. Kommunen har ansvar för de första 20 timmarna per vecka, resten betalas av staten.

Statens ansvar
Men Stefan Hedin är kritisk till att staten inte tar ett tillräckligt stort ekonomiskt ansvar.
- Det här är ett problem som finns i samtliga kommuner i landet. Eftersom det här är ett statligt lagbeslut måste också staten ta ekonomiskt ansvar. Det sker inte i tillräckligt hög utsträckning, tycker han.

När lagen infördes 1995 kostade den Sandvikens kommun knappt 30 miljoner kronor per år. I år hamnar kostnaden på över 80 miljoner kronor. Hela socialförvaltningens budget ligger i år på drygt 230 miljoner kronor.

Även kostnaderna för placeringar av unga på så kallade hvb-hem, hem för vård och boende, kommer att öka i år. Även där förväntas förvaltningen få ett minus i budgeten - på fyra miljoner kronor. Redan efter ett halvår har socialförvaltningen gjort av med nästan hela årsbudgeten för hvb-placeringar av unga.

Däremot minskar för tredje året i rad kostnaderna för socialbidrag.
- Det är det som gör att det inte är värre än vad det är, säger Stefan Hedin.

Socialchefen Yvonne Bäckius har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att se över förvaltningens verksamhet och se om det finns pengar att spara någonstans. Vad hon kommit fram till ska presenteras för kommunstyrelsen nästa månad.

KARIN BERGKVIST