Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högbo tar betalt i alla spår?

För pay and ski-anläggningen i Högbo har den snörika vintern inneburit sämre affärer jämfört med förra säsongen.
Inför nästa vinter väntar förändringar.
– En idé är att ta betalt för samtliga spår, men i så fall blir det billigare, säger Per-Åke Hadin, spåransvarig.

Det kommunala bolaget Högbo Bruks satsning på en pay and ski-anläggning har varit kantad av motgångar. Investeringen som skulle kosta 13 miljoner kronor gick till slut loss på 21 miljoner kronor på grund av dyrare elarbeten och markjobb.

Under premiärsäsongen förra vintern trasslade betalstationen, vilket gjorde att bolaget gick miste om intäkter. Men den dåliga snötillgången på andra håll gjorde att intresset för anläggningen var stort och när säsongen var över uppgick intäkterna till en dryg miljon kronor.

Målsättningen inför denna säsong var att dubbla siffrorna och dra in två miljoner kronor. Men förhoppningarna grusades tidigt.

Vinterns resultat ser i stället ut att bli något mindre– omkring 800 000 kronor. Betydligt sämre än väntat men ingen katastrof, menar Per-Åke Hadin.

– Med tanke på hur vintern har sett ut tycker jag ändå att det har gått bra. Vi öppnade en bit in i november och hade mycket folk i början, säger han.

När snön började falla och pay and ski-anläggningens konstfrusna spår fick konkurrens från spår med natursnö blev det omöjligt att fortsätta ta betalt. Inför nästa säsong överväger bolaget att börja ta betalt för all längdskidåkning i Högbo.

– Vi måste göra någonting för att få in mer pengar till snötillverkningen. Kanske kan vi baka in olika morötter i årskortet för att göra det attraktivare, exempelvis erbjuda varvtider och annan information om åkningen. Men det här är bara saker vi spånar omkring, vi har inte resonerat färdigt ännu, säger Per-Åke Hadin.