Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerparti på frammarsch

GÄVLESverigedemokraternas framgångar i gymnasieskolornas Ungt val på Internet har gett det högerextrema alternativet råg i ryggen. På sin egen hemsida betraktar de 3,8 procent av rösterna som att de har stor potential bland ungdomar.

Enligt Kommunaktuellt ställer partiet upp i höstens val i 53 kommuner och
flera landsting. Utbrytarpartiet nationaldemokraterna försöker ta sig in i 13 kommuner.
Däremot ställer partierna inte upp i någon av Gävleborgs olika kommuner eller i landstinget.
- Det finns inte kandidater som vågar stå upp offentligt som företrädare för partiet, medger Markus Ståhl.
Han är länsansvarig för partiet, som har sina rötter i olika högerextrema rörelser. De senaste åren har man satsat medvetet i landet för att fjärma sig från uttalat nazistiska och rasistiska grupper och vill inte gärna sammankopplas med skinnskallar. Dessutom försöker man bygga upp en rikstäckande organisation.

Vanligt parti
Strategin är att bli betraktat som ett vanligt parti, för att man ska kunna få väljarröster och ta sig in i riksdagen vid valet 2006.
- Visst ser riksdagsplatser avlägset ut i höstens val, men man vet aldrig, säger Jimmie Åkesson, som är förbundsordförande för sverigedemokraternas ungdomsförbund, sdu.
Han berättar att det absoluta kravet man har satt upp är att få minst en procent i riksdagsvalet. Då får man gratis valsedlar upptryckta till nästa val. Uppnår man 2,5 procent så får man statligt kanslistöd. Då blir det en hårdsatsning på valet 2006.
Det går dock trögt att få partiet att framstå som ett bland alla andra. Företrädarna känner sig motarbetade från de etablerade partierna, som oftast avstår från att vara med i debatter tillsammans med sverigedemokraterna. Detta för att man inte vill riskera att de ska bli legitimerade. Markus Ståhl tycker att man har gjort ett bra arbete för att slå stenhårt mot rasister i sina led.
- Ändå ser folk en bild av partiet som galningar och rasisttokar. Men vi är vanliga människor, säger han.
MATTIAS JONSSON