Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högmod gårföre fall

Annons

Det är så lätt att partimedlemmar får kollektiv hybris när det gått bra i senaste valet. Och uppenbart gäller detta även nykomlingar.

Piratpartiet hade verkligen vind i de svarta seglen i EU-valet på försommaren, men den framgången leder inte automatisk till plats i riksdagen eller kommunen. Se på förra valets skräll Junilistan – de fick knappt en halv procent av rösterna 2006. Dels så är EU-valet och kommun- och riksdagsval väldigt skilda väsen för väljaren. I det första kan man använda sin röst lite slarvigare, lite mer missnöjt än i de senare.

I någon av de opinionsmätningar som kommit efter EU-valet får PP över fyraprocentspärren - men det säger inget mer än att folk vill haka på valets vinnare även i efterhand.

Det bästa för piratpartisterna vore att lugna sig, driva sin agenda både nationellt och i EU-parlamentet. Kommunvalet bör de avstå – kommunerna har ganska litet med partiets hjärtefrågor att göra.

Och principen de tänkte använda sig av i EU-parlamentet (att rösta som partigruppen i de frågor partiet inte har egen uppfattning) funkar inte riktigt i den kommunala politiken. Förmodligen inte i riksdagen heller – och ställer Piratpartiet upp dit bör väljarna avkräva fler svar än de fick i EU-valet.