Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högmod gårföre fall

Det är så lätt att partimedlemmar får kollektiv hybris när det gått bra i senaste valet. Och uppenbart gäller detta även nykomlingar.

Piratpartiet hade verkligen vind i de svarta seglen i EU-valet på försommaren, men den framgången leder inte automatisk till plats i riksdagen eller kommunen. Se på förra valets skräll Junilistan – de fick knappt en halv procent av rösterna 2006. Dels så är EU-valet och kommun- och riksdagsval väldigt skilda väsen för väljaren. I det första kan man använda sin röst lite slarvigare, lite mer missnöjt än i de senare.

I någon av de opinionsmätningar som kommit efter EU-valet får PP över fyraprocentspärren - men det säger inget mer än att folk vill haka på valets vinnare även i efterhand.

Det bästa för piratpartisterna vore att lugna sig, driva sin agenda både nationellt och i EU-parlamentet. Kommunvalet bör de avstå – kommunerna har ganska litet med partiets hjärtefrågor att göra.

Och principen de tänkte använda sig av i EU-parlamentet (att rösta som partigruppen i de frågor partiet inte har egen uppfattning) funkar inte riktigt i den kommunala politiken. Förmodligen inte i riksdagen heller – och ställer Piratpartiet upp dit bör väljarna avkräva fler svar än de fick i EU-valet.