Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre cesiumhalter i årets älgkött

GÄVLE
Mycket tyder på att älgköttet från årets älgjakt som börjar nästa vecka kommer att innehålla högre cesiumhalter än de senaste åren.

Annons
- Jag är nästan säker på att fler älgar kommer att överskrida gränsvärdet än förra året. Då var det bara ett par tre stycken som låg över, säger Lennart Sandin i Gävle Norra jaktvårdskrets, som varit drivande i arbetet med att cesiumkontrollera älgköttet varje år sedan kärnkraftshaveriet i Tjernobyl 1986.

Mätningar sponsras
I år är första året som jägarna inte själva behöver betala cesiummätningen, sedan Statens Strålskyddsinstitut gått in och köpt alla gamla mätresultat och dessutom sponsrat mätningarna fram till år 2006.
Att cesiumhalten blir högre i år än de senaste åren bygger Lennart Sandin på dels rapporter från de områden där älgjakten redan börjat, dels på de enstaka prover på rådjur som har mätts i Gävle i år.
- Vi hade ett trafikdödat rådjur på Hamnleden. Det hade en cesiumhalt på 2 900 och det är väldigt högt för att vara ett rådjur som lever inne i Gävle. De brukar ligga nära noll, säger han.

Höga halter i svamp
De prover på trattkantarell som Gävle kommun låtit göra visar också på ganska höga cesiumhalter, något som i sin tur är orsak till höga halter i viltet. Särskilt rådjur äter gärna svamp.
Gävle kommun tar numera bara cesiumprover vart tredje år, och provtagningsåret var egentligen i fjol. Men torkan förra året gjorde att man inte fick några prover på trattkantareller då.
Medelvärdena på cesiumhalterna i trattkantareller varierade från 923 bq/kg i trattkantareller från Eskön till 3544 bq/kg i Hemlingby.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se