Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre elpris ger färre jobb i Gästrikland

För ett stort industriföretag i Gästrikland skulle en elprishöjning med endast 1 öre/kWh innebära cirka sex miljoner kronor i ökade kostnader vilket motsvarar kostnaden för cirka tio anställda, skriver Lars Beckman och Riita-Liisa Björk, M

I helgen hade Miljöpartiet sin kongress. Redan i invigningstalet meddelade Åsa Romson att kärnkraft inte ska vara en del av energisystemet i Sverige. Nyligen krävde Miljöpartiet dessutom att flera kärnkraftsreaktorer ska avvecklas under nästa mandatperiod för att de överhuvudtaget ska sätta sig i en eventuell röd-grön regering.

Det, tillsammans med Stefan Löfvens och Socialdemokraternas vacklande och otydliga besked om kärnkraften, är anledningar till att debatten på senare tid fokuserat på energipolitiken.

För att reda ut vad en kärnkraftsavveckling egentligen skulle innebära för Gävleborgs exportindustri fick Riksdagens Utredningstjänst (RUT) i uppdrag att titta närmare på detta. Hur skulle industrin i Gävleborg påverkas om kärnkraften avvecklas på det sätt som egentligen alla tre röd-gröna partier kräver?

RUT konstaterar att de konkurrensutsatta företagen som verkar globalt har små möjligheter att övervältra ökade elkostnader på sina kunder medan den icke konkurrensutsatta till stor del torde kunna göra det.

Vad skulle då en höjning av elpriserna innebära för Gävleborgs industriföretag och byggverksamheter? Enligt RUT skulle ett höjt elpris med 1 öre/kWh innebära att industrins sammanlagda kostnadsökningar skulle uppgå till ca 21 miljoner kronor, vilket blir 1000 kronor per anställd beräknat på 2009 års användning av el. Med andra ord skulle 10 öre i höjt elpris innebära ökade kostnader på 210 miljoner kronor per år eller över 800 miljoner kronor per mandatperiod.

De företag som inte kan överföra kostnadsökningen på sina kunder kommer alltså med största sannolikhet bli tvungna att minska sin personal. För ett stort industriföretag i västra Gästrikland skulle en kostnadsökning med endast 1 öre/kWh innebära cirka 6 miljoner kronor i ökade kostnader och därmed motsvara kostnaden för cirka tio anställda.

Enligt undersökningen från RUT är det orealistiskt med en kärnkraftsavveckling eftersom det skulle uppstå såväl energibrist och effektbrist. Dessutom skulle prisnivåerna stiga dramatiskt för såväl hushållen som företagen som vi kunde se när kärnkraften stod still för någon vinter sedan. Alliansens långsiktiga energiöverenskommelse är därför oerhört viktig.

Frågan är hur S, V och MP ska kunna komma överens om en långsiktig trovärdig energipolitik som värnar jobben i Gävleborgs län?

Vi som bor i Gävleborgs län och inte minst alla de 20 000 som arbetar i industrin väntar på ert gemensamma svar.

Lars Beckman

Riksdagsledamot,

Gävleborg

Riita-Liisa Björk

Oppositionsråd, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel