Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högst upp!

Kriminalromanen är en underbart framgångsrik genre; kravlös, ointellektuell med historierna i de ”normala” verkligheten där den beskriver samma saker som tidningarna beskriver, vilket passar vår tid fixerad inte bara vid våld utan särskilt vid brott.

Vi har ett behov av ondsinta kriminella; vi skapar dem på riktigt och återskapar dem på film, i litteraturen.

Sammanbunden med brottet är moralen; brottet är aldrig brott utan vår tolkning och kan därför alltid diskuteras – skickliga kriminalförfattare förstår att utnyttja vårt vankelmod, vår tendens att väga argument.

”Fritt fall” handlar om väntan. Sebastian i boken säger att vi tillbringar hela livet med att vänta. Till de svenska och brittiska kriminalförfattarna kommer nu Juli Zeh från Tyskland. Hennes användande av fackuttryck, intrikata förklaringar ur fysik och teknik gör emellanåt texten överlastad och instängd.

Men Juli Zehs historia är så ovanlig och med oanade lappkast i handlingen och för övrigt så välskriven och för att vara kriminalgenre, genomarbetad att ”Fritt fall” ställer sig högst upp och utan konkurrens bland åratal av utkommen kriminallitteratur.