Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt spel om klimatet

Lars Kamél spelar ett högt spel med sina felaktiga påståenden. Vem som helst kan ju kontrollera dem.

Lögnen om James Hansens förutsägelser är ett talande exempel. Hansen sa 1988 att ifall koldioxidhalten i atmosfären skulle fördubblas så skulle haven inom 40 år stiga så mycket att West Side Highway i New York hamnade under vatten.

Insändare: Det är tveksamma påståenden

Klimatet: Hur kan vi göra detta mot dem vi älskar mest?

Men de som försöker förtala världens ledande klimatforskare (just för att han är ledande) har snedvridit det hela till: ”Hansen sa att delar av New York skulle vara under vatten inom 20 år.”

Och denna lögn fortsätter de med, trots att det hela är utrett och känt. Nu senast framfördes en variant av den av Lars Kamél igen.

Världens utsläpp har inte ökat i den takt man kunde befara 1988 så koldioxidhalten i atmosfären har inte fördubblats och därför har havet inte stigit så mycket, ännu.

Rapporterna från IPCC är mycket tydliga när det gäller farorna som hotar. Men det som James Hansen påpekar nu är att forskarna har nya data som visar att inte bara två grader, utan till och med 1,5 graders uppvärmning är för mycket. Varför? Därför att sådan uppvärmning leder till farlig havshöjning, extrema stormar och ytterligare uppvärmning.

Alla förnuftiga människor vet innerst inne att klimatet håller på att förändras på ett otrevligt sätt. Vi ser, vi jämför och vi får hela tiden nya bekräftelser på våra onda aningar: ”Detta är inte bra.”

Problemet är att bakåtsträvande klimatförnekare alltför länge har lyckats avvärja en konstruktiv diskussion av hur vi ska stoppa denna farliga klimatförändring.

En självklar hjälp som ansvarsfulla människor har, när det gäller stora faror är försiktighetsprincipen. Att man ska handla på ett sätt som undviker risken för stora skador.

Det bästa tecknet på klimatförnekarnas bristande omdöme är att de aldrig föreslår att vi ska ta det säkra före det osäkra. I stället vill de med näbbar och klor stoppa alla åtgärder som de tror kan hota deras eget välbefinnande. Och det går ut över barnen, eftersom det försenar den politik som behövs.

Så vilken politik är det som behövs? Vi måste stoppa utsläppen från fossila bränslen och det måste ske mycket snabbt. Hur?

Klimatsvaret föreslår två åtgärder: Dels en stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen, dels att statens hela intäkt från denna stigande avgift delas ut i lika stora delar till varje medborgare.

Priserna på fossila produkter skulle då stiga, och konsumtion av sådana varor skulle minska, vilket är just vad som behövs.

Samtidigt skulle utdelningen fungera som ett omställningsbidrag: Snart skulle vi alla få en tusenlapp mer i plånboken varje månad och det skulle hjälpa oss att genomföra den omställning som krävs.

Allt fler politiker runt om i världen inser att detta är klok politik: En stigande koldioxidskatt med full utdelning stimulerar ekonomin och avvärjer samtidigt klimathotet, till glädje för kommande generationer.

Lars Almström

Klimatsvaret – CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare