Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtid för bedragare

/

I dessa dagar råder febril aktivitet både i tomtens verkstad och på mer ljusskygga platser. Bedragarna utnyttjar julen. Nu vill polisen varna för julkort via e-post.

Annons

Elektroniska julkort kan se ut som om de kommer från någon du känner, men i själva verket innehålla virus eller koder som gör att andra får tillgång till innehållet i din dator.

Det kan vara svårt att se om det är ett vanligt vykort eller om det ligger en bedragare bakom det klämkäcka mail du just öppnat.
- Många vill skicka sådant de tycker är fint vidare till andra, men det kan innebära att de indirekt hjälper bedragarna. Dessutom tar ju julkorten ofta mycket plats och fyller folks e-postlådor, säger Anders Ahlqvist som arbetar med IT-brottsutredningar på Rikskriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Han avråder från att öppna eller vidarebefordra julkort och andra julhälsningar.

Det blir också vanligare med olika sorters julerbjudanden via e-post. Pristävlingar, rabatter eller vinster i lotterier du inte deltagit i hör till de vanligaste formerna av bedrägeri.

- Lämna aldrig ut dina kontokortsuppgifter till någon om du inte säkert vet vem det är. De kan använda uppgifterna för att handla på ditt kort, säger Anders Ahlqvist.

Mer läsning

Annons