Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd avgift för färdtjänstresor

GÄVLE
Protesterna från handikapprörelsen och kommunala pensionärsrådet fick inget gehör hos kommunstyrelsen.

Annons
Egenavgiften för färdtjänsten höjs med 30 procent i augusti. Något som innebär att de äldre och handikappade som är beroende av tjänsten får betala 25 kronor per zon för en enkel resa mot nuvarande 18 kronor.
För resa med vanlig kollektivtrafik kostar det 15 kronor per zon.
- Vi hade helst sett att man kunnat samordna färdtjänsten och kollektivtrafiken. Men det är socialdemokraterna inte intresserade av, säger Kenth Lövgren, fp.
Även centern var kritisk mot höjningen. V, mp och kd fick inget gehör för sitt förslag att begränsa höjningen per zon till tre kronor.
Nu är det fullmäktige som avgör ärendet i juni.

Policy med undantag

Då ska även Gävles nya handelspolicy spikas. Den antogs i går av en enig kommunstyrelse. Men först efter att man gjort klart att ett utökat område för Valbo köpcentrum, söder om riksväg 80, inte ingår i policyn.
Det kontroversiella förslaget om en kraftig utökning med ett område specialiserat för handel med skrymmande varor ska istället avgöras till hösten, efter en remissomgång. Då ska det avgöras om man ska anta ett nollalternativ, ett "mitt emellan" eller en full utbyggnad.
C, mp och v ser helst att en eventuell utökning av köpcentret sker inom det befintliga området. Fp och m har inget emot en utökning, men vill inte att kommunens ska styra vilken typ av handel som ska vara på det tänkta nya området.
Till hösten, den 18 september, ska även förslaget vara klart om hur man ska komma till rätta med omvårdnadsnämndens mångmiljonunderskott. Förutom tjänstemännen vid kommunledningskontoret ska nu även kommunal- och oppositionsråden sitta med i en styrgrupp kring ärendet.
- Men det blir inte vi politiker som genomför arbetet, betonar kommunalrådet Mats Ågren, s.
MATTIAS JONSSON