Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd beredskap efter terrorhot – GD-huset bevakas av polisen

(UPPDATERAD 19.11) Hotnivån gällande terrorism riktad mot Sverige har höjts. Polisen har utökat sin bevakning av både strategiska platser och områden där det rör sig mycket folk. Gefle Dagblads redaktion är en av de byggnader som polisen bevakar.

Följ direktrapporten här.

Sverige går in i nationell beredskap efter terrorhot. Det meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, under onsdagen.

Läs även: Åklagare utreder misstanke om terrorbrott.

Det var säkerhetspolischef Anders Thornberg som beslutade att höja hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige. Den höjdes ett steg, från tre till fyra på en femgradig skala.

Efter beslutet höjde polisen säkerheten i hela landet. Gefle Dagblads redaktion hör till de byggnader som polisen bevakar, även andra tidningsredaktioner får polisbevakning.

– Säkerheten är höjd vid särskilda byggnader som resecentrum och tidningsredaktioner, Gefle Dagblad är en av dem. Det är inget hot riktat specifikt mot oss utan en del i säkerhetsarbetet, som jag förstår. Bra och snabbt jobbat av Gävleborgspolisen. Vi fortsätter att följa läget och rapportera på GD.se, säger Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

Det finns alltså ingen konkret hotbild mot GD. Polisen bevakar även samlingsplatser som Gävles centralstation och Valbo köpcentrum.

– Det är platser där det rör sig mycket människor. Vilka strategiska platser vi bevakar är ingenting vi går ut med, säger Gävleborgspolisens vakthavande befäl Peter Hultqvist.

Åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett förundersökning om förberedelse till terroristbrott och en person är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för terrorbrott.

Polisen har gjort bedömningen att allmänheten tills vidare inte påverkas av den ökade bevakningen. Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg sa också under kvällens presskonferens att det inte finns några platser som allmänheten bör undvika. Enligt honom finns inte heller någon anledning till oro.

Ett av skälen till beslutet är att Säpo tagit emot "konkret information". Sverige har ett stort antal personer som återvänt efter att ha deltagit i strid i Syrien och Irak, ytterligare fler finns på plats och kan återvända till Sverige.

"Den senaste tidens händelser pekar i riktningen att IS har avsikt att genomföra fler attentat i Europa. Möjligen visar attentaten i Paris den 13 november på en ökad förmåga från IS att genomföra även relativt komplexa attentat i Europa. Enstaka individer kan möjligen komma att inspireras av händelserna", skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Säpo har också meddelat att en man är anhållen i sin frånvaro i en utredning som gäller förberedelse till terrorhot. Han söks intensivt och ska gripas.

Läs mer: Chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott

Texten uppdateras efterhand.