Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda avgifter ska finansiera hörapparater

Patientavgiften i sjukvården i Gävleborg kan komma att höjas med tio kronor vid årsskiftet. Höjningen är tänkt att finansiera ökade subventioner på hörapparater.Det är socialdemokraterna som aviserar att förslag med den här innebörden kommer att presenteras efter valet.

- Vi har inte höjt avgifterna på fyra år, så en höjning med en tia tror jag inte någon kan klaga på, säger finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
I dag kostar ett besök hos en familjeläkare 100 kronor och ett besök hos en specialistläkare 180 kronor i Gävleborgs län. Om socialdemokraterna får som de vill höjs avgifterna till 110 respektive 190 kronor.
Enligt Ingrid Liljegrääs pågår ett arbete för att harmonisera avgiftsnivåerna inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion dit landstinget i Gävleborg hör.
- Vi har de lägsta patientavgifterna av alla landsting i regionen, säger hon.
Avgiftshöjningen är kopplad till ett löfte om att avskaffa den omsdiskuterade begränsning som finns när det gäller subventionering av hörapparater. I dag täcker landstinget kostnader upp till 3 000 kronor. Patienter som vill ha dyrare hörapparater får stå för merkostnaden själva. Detta har kritiserats av de hörselskadades organisationer som menar att Gävleborg är ett av få landsting som har denna begränsning. Landstingets subvention räcker för att bekosta den äldre typen av analoga hörapparater. Däremot räcker den inte till de modernare digitala hörapparaterna som kostar cirka 7 000 kronor.
- Det är en väldig skillnad mellan de två apparattyperna och vi ser det som ett rättmätigt krav att vi ska stå för hela kostnaden oavsett vilken apparat patienten väljer, säger Ingrid Liljegrääs.
Hon är inte klar över vad den ökade subventioneringen kommer att kosta landstinget. Men tanken är att kostnaden helt ska kompenseras av de ökade intäkter som patientavgiftshöjningen ger. Förändringarna är tänkta att träda i kraft vid årsskiftet.

BJÖRN HANÉRUS