Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda böter för patientsängar i korridorerna

Det kan bli kraftigt höjda böter för korridorvård på sjukhus. En felplacerad säng ska kunna rendera landstinget ett vite på en miljon kronor, anser Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket är missnöjt med den trängsel som ofta råder på landets sjukhhus. Korridorer fylls av patientsängar som är placerade så att det blir tungt och hälsovådligt för personalen att sköta patienterna.

Nu vill verket ta i med hårdhandskarna och kraftigt höja storleken på de vitesbelopp som kan utdömas när det upptäcks att sängar placerats fel.

Vitesbeloppet för felplacerade sängar ligger i dag på 30 000 kronor.

– Att lägga ett vite på en miljon kronor är inte främmande för oss. Dels ska det vara kännbart att inte åtgärda bristerna, dels leder höga viten till en helt annan uppmärksamhet i organisationen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, till Dagens Medicin.

Under våren kommer Arbetsmiljöverket att ha ett möte med samtliga landstingsdirektörer. Myndigheten kommer att genomföra inspektioner tillsammans med Socialstyrelsen.

Gävle sjukhus hör till de största syndarna när det gäller felplacerade patientsängar. Sjukhuset har under senare dragit på sig viten på sammanlagt över 400 000 kronor. Orsaken är att sjukhuset har ont om vårdplatser och att korridorvård är ofrånkomlig.

Lars-Göran Holtby, chefläkare inom division operation, tror inte att höjda bötesbelopp skulle ha någon positiv effekt.

– Det skulle bara bli en enormt tung utgift för sjukvården och inte leda till några förbättringar, anser han.

Enligt Holtby försöker vårdavdelningarna så gott de kan att undvika att trängsel uppstår och patientsängar placeras fel. Men när det blir en kraftig patientanstormning går det inte att undvika.

Det skulle gå att sprida ut patienterna över sjukhuset och därmed minska trycket på enskilda avdelningar men det skulle strida mot patientsäkerheten, enligt Lars-Göran Holtby. Patienterna mår bäst att vårdas på ”rätt” avdelning, även om de måste ligga i korridor.

– Patientsäkerheten är alltid prio 1 för oss, säger han.

Att inrätta fler vårdplatser vore önskvärt men det finns det inte pengar till. Med ökade vitesbelopp för felplacerade sängar skulle det bli ännu mindre pengar till vårdplatser, konstaterar Lars-Göran Holtby.