Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjning av fjärrvärmen nära?

SANDVIKEN
Sandviken Energi måste ge bättre avkastning än de omkring tolv miljoner som mjölkas ut per år i dag.

Annons
För att nå dit finns det ett tjänstemannaförslag som går ut på att höja avgiften för fjärrvärmekunderna med 150 kronor i månaden.
Något som fått kunder att reagera.
- Jag vill häva mitt köp av fjärrvärme om det här går igenom, säger Tomas Roslund, fjärrvärmekund hos Sandviken Energi sedan 16 månader. Då satsar jag på bergvärme i stället.
Det som Tomas Roslund retar upp sig på är att när fjärrvärmen presenterades för honom utmålades den som det mest ekonomiska energikällan under en överskådlig framtid. Även miljön skulle vinna på valet.

"Kommunal lekstuga"
- Skulle det här förslaget gå igenom så får vi fjärrvärmekunder betala den kommunala lekstuga som finns i fastighetsbolaget Sanfab, menar Tomas Roslund. Eller subventionera för skidturisterna i Kungsberget. Det är väl inte meningen att jag ska betala skatt två gånger om.
- Frågan är också hur stor höjningen av fjärrvärmen blir om Sandvik hoppar av Sandbacka Park om tio år, undrar Roslund. Kommer fjärrvärmekunderna att debiteras då också?
Tomas Roslund undrar också varför han som fjärrvärmekund ska drabbas när han som i dag bidrar till en bättre miljö.
- Det är helt fel att välja ut oss kunder att betala det här, menar Roslund. Jag hoppas bara att det här är en "groda" av en tjänsteman som gjort utredningen.
På Sandvikens Energi säger Sune Wedlund, administrativ chef, att det inte alls är klart med någon höjning.
- Det här är ett tjänstemannaförslag, säger Sune Wedlund. Det handlar om kommunen vill ha högre koncernbidrag eller inte.

Alla drabbas
- Skulle det bli fråga om en höjning kommer alla våra kunder att drabbas, säger Sune Wedlund. Sandvikenhus är anslutna tillsammans med olika kommunala förvaltningar som skolor och kontor och alla drabbas lika. Det är olyckligt om det finns privatpersoner som tror att endast villaägarna drabbas.
Kommunalrådet Stefan Hedin är ordförande i Sandvikens Energi och han poängterar att inga beslut om prishöjning av fjärrvärmen ännu fattats.
- Men jag tycker ändå att det är ett klokt beslut av AB Stadshus att begära en konsekvensbeskrivning och inte göra som i en grannkommun där vinstkraven ska höjas till 80 miljoner, säger Hedin.
- På sikt handlar det ändå om att ha eller sälja, fortsätter Stefan Hedin. Vi skulle kunna sälja energibolaget för några hundra miljoner och få bort lånen och ändå ha lite på kistbotten. Men då har vi inte en chans att reglera elpriset och få någon avkastning.
Enligt Hedin har Sandviken ett lågt pris på fjärrvärmen.
- Dessutom har vi ingen spillvärme som exempelvis Gävle har för sin fjärrvärmeuppeldning säger Hedin. Skulle vi ha ett spillvärmeavtal som Gävle gav det oss 22 miljoner i vinst varje år.

JÖRGEN LARSSON