Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjt badpris drabbar elever

GÄVLE
Barnen och ungdomarna i Gävle får allt sämre möjligheter att lära sig simma. Ungefär samtidigt som kommunen beslutade att lägga ner sommarsimskolan höjde Fjärran Höjder badpriset för elever på grundskolan och gymnasiet - en höjning som direkt påverkar skolornas simundervisning.

Annons
- Nu har vi inte råd att ta med eleverna till badhuset lika ofta som tidigare. Det blir svårare att leva upp till målen i läroplanen, säger Britt Helgesson, idrottslärare på Polhemsskolan.

Garanterad undervisning
Under årskurs två på grundskolan är eleverna garanterade att få simundervisning en gång per vecka i 16 veckor. Målet är att varje elev ska kunna simma 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim.
I årskurs fem kontrolleras att alla behärskar 150 meter bröstsim och 50 meter ryggsim. De som inte lever upp till kraven har då rätt till ytterligare fem undervisningstillfällen.
Alla besök i simhallen därutöver sker på enskilda lärares initiativ. De skolor som vill komplettera simundervisningen har tidigare fått betala 15 kronor per elev i inträde till Fjärran Höjderbadet.

Kännbar höjning
Sedan årsskiftet är taxan 20 kronor. Prishöjningen kan tyckas vara blygsam, men för idrottslärarna är den mycket kännbar.
- Den äter upp en stor del av budgeten för oss. För att leva upp till målen att eleverna ska bli säkra livräddare måste vi åka till badhuset minst två gånger per termin. Nu har vi bara råd med ett besök. Det är inte klokt, säger Britt Helgesson.
I går träffades 15 idrottslärare från grundskolan och gymnasiet för att diskutera de nya villkoren. Grundskollärarna var mest bekymrade eftersom de redan har små medel att satsa på idrott. Pengarna i respektive budget ska täcka allt från inköp av basketbollar till avgifter vid olika anläggningar och marginalerna är små. Många lärare reagerar på att prishöjningen kommer samtidigt som politiker pratar om vikten av fysisk aktivitet i skolan.
- Det sticker också i ögonen att kommunen kan satsa miljoner på gratis badkort åt alla kommunanställda. Visst är det bra med friskvård, men att gå till badhuset är en form av friskvård även för eleverna, säger Britt Helgesson.

Badchefen förvånad
Fjärran Höjderbadets chef, Bernt Jonsson, är förvånad över idrottslärarnas reaktion. Han tycker att höjningen är motiverad och rimlig.
- Vi måste ligga på samma nivå som andra badhus ute i landet. Innan höjningen har avgiften varit oförändrad sedan badet öppnade, säger han.

ERIK WIKSTRÖM