Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Homopar ser ny adoptionslag som en stor seger

GÄVLEEn stor seger. Så betecknar Per-Erik Sortti, ordförande för RFSL i Gävleborg, riksdagens beslut att låta homosexuella par som registrerat sitt partnerskap få rätt att prövas som adoptivföräldrar.

- Det är en milstolpe för synen på samkönade par. Homosexuella par har alltid kunnat skaffa barn på olika sätt. Riksdagens beslut är ett juridiskt godkännande som förhoppningsvis gör att samkönade familjer kan leva mer öppet, säger han.
Många partier var dock splittrade i frågan. Moderaterna föreslog att endast godkänna prövning för så kallade närståendeadoptioner och kristdemokraterna krävde ett totalförbud.
- Jag tycker att kristdemokraternas argument faller. Det finns ingen forskning som visar att barn skulle få en sämre psykologisk utveckling för att de har två mammor eller två pappor, säger Per-Erik Sortti.
Vissa politiker menar att barn som adopteras från andra länder får ett dubbelt utanförskap om föräldrarna är av samma kön. Per-Erik Sortti har invändningar även mot det resonemanget.
- Ett homosexuellt par har tampats med utanförskap tidigare och har erfarenhet av att tackla den situationen, säger han.
Riksdagens beslut innebär att vissa krav måste uppfyllas vid prövningen. För att ett par ska godkännas krävs bland annat garantier för att goda förebilder av båda könen finns i barnets närhet när det växer upp.
- Om det vore aktuellt för mig har jag flera kvinnliga bekanta som skulle älska barnet och hjälpa till att ge det en bra uppväxt. Den viktigaste egenskapen hos föräldrar är att de är redo att ta ansvar och ge trygghet. Jag tror att de homosexuella par som registrerat partnerskap och vill adoptera verkligen tänkt igenom det. Riksdagsbeslutet kommer inte att skapa någon rusning till adoptionsbyråerna som en del tror, säger Per-Erik Sortti.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se