Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är en visselblåsare

Efter en galen arbetshelg med knappt en timmes rast på tre dagar hade sjusköterskan Matilda Göthlund fått nog. Hennes personliga vädjan på Facebook blev startskottet för en intensiv debatt om och granskning av den enligt henne ohållbara situationen på Gävle sjukhus.

Matilda Göthlund, 30, är uppvuxen i Bollnäs men bor sedan flera år tillbaka i Gävle och sedan 2012 arbetar hon som sjuksköterska på regionsjukhuset.

Hennes statusrad (se faktaruta) blev startskottet på en het debatt om tillståndet på Gävle sjukhus. Hennes vädjan om ökad personal- och patientsäkerhet har blivit uppmärksammad i flera av Mittmedias tidningar i Gävleborg.

Vad hade du för tanke med din statusrad?

– Egentligen hade jag ingen tanke alls. Jag satt på en bänk utanför sjukhuset och var helt utmattad efter en lång arbetshelg. Första tanken var att skriva "jävla skithelg" bara för att få skriva av mig, men ju mer jag funderade desto mer upprörd blev jag över hela situationen och vad den innebär för oss anställda och patienterna.

Vad hade du väntat dig för reaktioner?

– Att jag skulle få medhåll av mina kollegor. Jag hade absolut inte väntat mig att det skulle ta de här proportionerna. Men i efterhand är jag glad att jag skrev, för det är en viktig debatt som har startats.

Vad har det här lett till?

– Förutom tidningsartiklarna och att vi skapat en debatt har det inte lett till några konkreta åtgärder ännu. Däremot har sjukhusets medicinavdelningar blivit mer sammansvetsade och målinriktade. Vi är rätt unika i och med att vi är så många som har gått ut med namn och bild i media och pratat om situationen. Det här är så allvarligt att vi känner att vi inte längre kan gömma oss bakom anonyma insändare. Att jag gick ut först och var visselblåsare var nog viktigt, men jag har hela kollegiet bakom mig. Vi är starka tillsammans. Nu har landstinget samt sjukhusledningen pressen på sig att göra något åt det.

Hur skulle du beskriva situationen på sjukhuset i dag?

– Vi har haft ett antal möten och det är en tryckt stämning. Många är redo att kriga för det här, men eftersom det inte händer något är det samtidigt frustrerande. Att höra ledningen säga att det inte finns några egentliga problem och att lösningen är att vi måste jobba mer effektivt och strukturerat är som att få ett slag i ansiktet.

Vad anser du att landstinget och sjukhusledningen måste göra?

– Mer personal är a och o för att lösa det här problemet. Det behövs både fler undersköterskor och sjuksköterskor. Om inte ledningen inser det och fortsätter blunda kommer de att förlora all kvarvarande personal och helt få stänga avdelningar.

Varför ska jag som patient bry mig om hur sjukhuspersonalen har det?

– Ur ett patientperspektiv är det en jätteviktig fråga. Om personalen är utmattad och slutkörd är det mycket större risk att patienter far illa och får fel behandling.