Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är spindeln i nätet

SANDVIKENElisabeth Harr är mitt uppe i sin tionde Kammarmusikfestival som ordförande i arrangörsföreningen.

- Jag har egentligen aldrig gillat klassisk musik när jag var yngre. Men av någon anledning gick jag på en konsert när det började på 1980-talet.
Sedan dess är hon fast och blir bara mer och mer fängslad av kammarmusiken. Och musikrummet Baptistkyrkan.
- Det är närheten och intimiteten. Man både ser och hör hur musikerna andas och svetten rinner och man ser deras ögonkast. Deras samspel är så fascinerande, säger hon.
Hon började som frivillig sälja musikernas cd-skivor i pausen och på den vägen har hon fortsatt.
Efter att tidigare ha skött hem och barn och varit mäklare arbetar hon numera heltid med musik, halva tiden för kammarmusikföreningen och jazzfestivalen Bangen. På den andra halvan sköter hon administrationen åt Sandviken big band.
- Jag är turnéläggare och roddare. De är faktiskt ganska bortskämda de här gubbarna med att allting är fixat, ler hon.
Mobiltelefonen ringer och några som känner igen henne där hon sitter på en bänk i Krysset kommer fram med frågor.
Trots sitt intresse för och engagemang i musiklivet i Sandviken spelar hon inte något instrument själv.
- Jag är fullständigt obildbar när det gäller att utöva musik, säger hon.
Men det här veckoslutet är det Kammarmusikfestivalen, den sjuttonde i ordningen, som gäller dygnet runt. Musikerna kom i tisdags och efter tio konserter hålls den avslutande kammarmusikkavalkaden i kväll, lördag. Tobias Carron och Mats Widlund gör upp programmet, Musik i Gävleborg skriver kontrakt och bokar resor och kammarmusikföreningen med femton frivilliga ser till att allt praktiskt fungerar.

Satsar på unga musiker
Elisabeth Harr berättar att det speciella med festivalen är att de satsar på unga musiker i början av sin karriär och att de också bjuder in deras familjer.
- De kommer dagen innan det börjar och stannar hela veckan. De spelar i olika konstellationer och lär känna varandra, säger hon och berättar om nattliga gourmetmiddagar i Gruvstugan i Högbo.
De frivilliga har ansvar för bestämda uppgifter, till exempel skjutsar, servering och scenarbete. Själv är hon allt-i-allo under de fyra festivaldagarna, far runt och hämtar infaxade noter och ser till att musiker och instrument blir hämtade. Publikintresset är ganska konstant och många återkommer.
- Vi har en dam som kommer för femtonde året.
Hon tycker att festivalen har funnit sin form.
- Den kan inte bli mycket större och ska inte bli det heller tycker jag.
Struten med ägglikör- och dajmglass (förstahandsvalet pecannötsglass var slut) är uppäten. Om en dryg timme börjar dagens lunchkonsert.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se