Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är Vasaskolans nya rektor – GD listar allt nytt på Gävleskolorna inför hösten

Vid terminsstarten hälsades Vasaskolans gymnasister välkomna av nya rektorn Sofia Nordell Kvarnebrink. Och de är inte ensamma om att komma tillbaka till nya rektorer eller uppfräschade lokaler. Här listar GD nyheterna inför höstterminen i Gävle.

Annons

Trots hundraåriga vanor har Vasaskolan hittills aldrig haft en kvinnlig rektor. Men det har det blivit ändring på sedan två veckor tillbaka. Då installerade sig Sofia Nordell Kvarnebrink i rektorns kontor.

– Vasa är en väl fungerande skola med potential. Jag håller på att sätta mig in i verksamheten och göra någon sorts analys för att se vad vi behöver jobba med framöver, säger hon.

Sofia Nordell Kvarnebrink var tidigare rektor för Solängens rektorsområde i åtta år och gymnasiechef Jon-Erik Egerszegi är nöjd med rekryteringen.

– Hon har en lång och gedigen erfarenhet som rektor, och det är bra att hon känner kommunen, säger han

Läs mer: Intensiv jakt på lärare i Gästrikland – flera vakanta tjänster inför terminen

För en del elever blir det nya skollokaler till hösten. På Sofiedalsskolan i Valbo och Vikingaskolan i Bomhus har paviljonger ställts upp som kommer rymma fyra klassrum vardera.

Något som kommer fungera bra, tror Eva Lantz, rektor för Sofiedal.

– Personalen är nöjda. Och paviljongerna ligger alldeles i anslutning till skolbyggnaden så det blir inte längre för eleverna att ta sig någonstans.

Vallbacksskolans elever kan i slutet av september se fram emot att börja använda sin nybyggda sporthall. På måndag slår också helt nyrenoverade Staffansskolan upp portarna på Brynäs.

Läs mer: Pensionärer löser lärarkrisen i Gävle

Det är tidigare Stenebergsskolan som fått en uppfräschning och nu kommer rymma även Brynässkolans elever.

– Vi är förvånade över att så få barn har sökt sig till friskolor i år. Många har gjort ett aktivt val att stanna och nu har vi fullt redan före skolstart, säger biträdande rektor Anki Gustavsson.

Som GD tidigare har berättat kan dock nedlagda Brynässkolan komma att behövas igen, på grund av kraftigt ökande elevantal.

Läs mer: Nya elevprognoser visar: Nedlagd Gävleskola behövs innan den ens har hunnit tömmas

Också Ulvsäterskolan har rustats något för att rymma ytterligare klassrum för Sätras ettor och tvåor, som en del av förra årets omorganisation.

Inom Solängens rektorsområde, där bland annat Andersbergsskolan och Nynässkolan ingår, sker förändringar bland rektorerna. Johan Björck har varit tf rektor sedan Sofia Nordell Kvarnebrink lämnade posten för Vasaskolan men nu kommer två rektorer att få dela på uppdraget.

Det är Magnus Wallinder och Anci Rehn, tidigare rektor för Vallhovskolan i Sandviken respektive chef för Valbo förskoleområde, som tar över uppdraget.

På Andersbergsskolan fortsätter Jonas Larsson som biträdande rektor, men får en kollega på posten i Jan-Eric Andersson, tidigare lärare i Sätra.

Läs mer: Det gäller – och det är på gång – när det gäller betygen