Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får Gävle kommuns kulturpris

Anna Jörgensdotter presenterades på onsdagen som pristagare av Gävle kommuns kulturpris 2016.

Annons

Motiveringen lyder: "Anna Jörgensdotter som 2016 års Kulturpristagare för hennes framstående författarskap och hennes engagerade och angelägna arbete i stadens kulturliv. Anna är en starkt lysande kultursjäl i Gävle."

Dessutom presenterades Gävle kommuns kulturstipendiater.

Ejva Damms stipendium 2016 tilldelas Carolina Thorell och Pamela Törn Skoglund. De får 30 000 kronor vardera. Carolina Thorell är poet och konstnär uppvuxen i Sandviken.

Pamela Törn Skoglund är konstnär och har sin ateljé på Vävaren i Strömsbro.

Bo Lindes stipendium 2016 för verksamhet inom musikområdet har tilldelats Elias Frigård. Stipendiet är på 15 000 kronor. Elias Frigård har just avslutat sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Gävle kommuns Kulturstipendier 2016 har tilldelats Teresa Fyhr och Peter Endahl. Stipendierna uppgår till 15 000 kronor vardera. Teresa Fyhr har under åren arrangerat designmarknader och workshops, ofta med syfte att lyfta fram lokala designers och konstnärer. Peter Endahl är född i Hofors men sedan länge boende och verksam i Gävle och medlem i KRO – konstnärernas riksorganisation.

Gävle kommuns honnörstipendier 2016 för förtjänstfulla insatser på kulturområdet har tilldelats Benno Eriksson och Sylve Rolandsson. Stipendierna uppgår till 7 500 kronor vardera.

Benno Eriksson har under flera decennier letat upp och intervjuat gamla spelmän och folkdansare i Gästrikland. Sylve Rolandsson har som pomolog länge och idogt arbetat för att bevara ett månghundraårigt kulturarv i Gävle genom att driva projektet med att skapa en genbank för gamla och unika Gästrikesorter av äpplen.

Kulturpriset och kulturstipendierna delas ut vid Nationaldagsfirandet i Boulognerskogen i Gävle den 6 juni.