Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får inte träffa barnen

SANDVIKEN
Sawjata Hussein Morad längtar oerhört mycket efter sina fem barn. Men så länge hon inte har någon bostad får hon inte tillbaka barnen. Via asylkommittén vädjar hon nu om en lägenhet.

De fem barnen, fyra, sju, åtta, nio och elva år gamla omhändertogs, som Gefle Dagblad tidigare berättat, i förra veckan av socialtjänsten i Sandviken. Barnen hade då levt ensamma en tid i en rivningslägenhet i Sandviken efter att Sawjata blivit inlagd på psykkliniken. Barnens far håller sig gömd av rädsla för att bli avvisad.

I fosterhem
Barnen placerades i två fosterhem men nu vägrar socialtjänsten Sawjata Hussein Morad att få tillbaka sina barn som hon inte träffat på drygt två veckor. Hon måste först ha en lämplig bostad. Inga problem kan tyckas eftersom det i Sandviken finns fler bostäder än hyresgäster. Men socialtjänsten tänker inte hjälpa till.
- De motiverar det med att familjen är avvisningshotad. Men att ha barnen i fosterfamilj är en dyrare lösning än att ge familjen en bostad. Det är slöseri med pengar, säger Harry Eriksson, asylkommittén.
Gruppledare Jan Nilsson på socialtjänsten i Sandviken säger att det finns särskilt boende för barn som kommer till Sverige utan föräldrar att bo med.

Migrationsverkets bord

- Uppstår situationen i kommunen tar kommunen hand om barnen men ska barn och föräldrar sammanföras tar vi inte ansvar för hela familjen. Vi gör vad vi kan men socialtjänsten kan inte ordna boende. Det finns det en myndighet, Migrationsverket, som har ansvar för.
Den bostad familjen, som är kurder från Syrien, tidigare bodde i bestod av ett rum. Fönstren var trasiga liksom spisen.
För Sawjata brådskar det att få träffa sina barn. Barnen är det enda hon pratar om och så länge hon inte har dem omkring sig mår hon mycket dåligt.
Själv pratar hon nästan ingen svenska alls och är analfabet. De äldsta barnen, som gått i skola i Sandviken, har varit hennes stöd i kontakterna utåt.
- Asylkommittén betalar hyran och det spelar ingen roll var bostaden finns, säger Harry Eriksson.
Familjen har fått ett avvisningsbeslut men beslutet är överklagat och nytt besked väntas inom kort.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se