Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon skapade app för separerade föräldrar

Det kan vara svårt att få ihop livspusslet som varannan-vecka-förälder. Maria Forsberg Lönn tröttnade på missförstånd kring dottern Englas aktiviteter och tog saken i egna händer.

Resultatet: appen LifePuz.

Efter att Maria Forsberg Lönn hade separerat upplevde både hon och hennes före detta make att det var svårt att få ihop vardagspusslet. Det blev lätt missförstånd kring när deras gemensamma dotter Engla Lönn, i dag nio år gammal, skulle på olika aktiviteter eller ha friluftsdag i skolan.

– Då är det lätt att man börjar skylla på varandra så att situationen blir ännu jobbigare, säger Maria.

Droppen blev ett missförstånd kring ett barnkalas.

– Jag blandade själv ihop dagarna och påminde Englas pappa om att skjutsa dit henne på fel dag. Hon hade klätt upp sig och allt. Då kände jag att "så här kan vi inte ha det", säger hon.

Hon började leta på internet efter någon form av gemensam digital kalender som skulle kunna underlätta deras liv, men hittade ingenting.

– Det fanns många jobbrelaterade kalendrar, men de var så inriktade på tjänsteärenden och möten. Det passade inte riktigt, säger hon.

Maria arbetade då på Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna utanför Uppsala. Men pendlandet till och från hemmet i Sandviken tog så mycket tid att hon sa upp sig.

I stället tog hon tillfället i akt att försöka förverkliga sin idé om en kalender-app till sin smarttelefon. Hon började skissa på hur den skulle se ut och kontaktade sedan olika webbutvecklare.

Resultatet blev appen LifePuz som är en gemensam kalender och dagbok för mobilen eller läsplattan. Det som Maria skriver in blir direkt synligt för hennes före detta make och vice versa. De kan även lägga in bilder som visar vad dottern gjort under dagen.

– Det tog lång tid innan det blev som jag tänkt mig, men nu är jag jättenöjd, säger hon.

Appen har nu funnits i drygt ett halvår och redan fått uppåt 2 000 användare. Ett par hundratusen kronor har det kostat att utveckla appen som än så länge är gratis.

– I dag tar jag inte ut någon lön alls. Jag och min nuvarande make lever jättesnålt. Jag jobbar varannan vecka på en lunchrestaurang och får in småsummor genom att sälja annonser till appen, säger hon.

Men hennes förhoppning är att hon ska kunna börja ta betalt för en premiumversion av appen på sikt. Hon har även planer på att översätta den till engelska.

– Jag tror att den har potential, säger hon.