Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vågade säga ifrån

En kompetent, rak och driftig person som kunde leda Elevhälsan på ett bra sätt. Så såg personalen på den nya chefen Nnenna Larsson.

Nu är hon sjukskriven efter en period där hon enligt henne själv motarbetats och utsatts för både hot och trakasserier från andra chefer.

– Man håller på att stöta bort mig, säger Nnenna Larsson.

Hon har inte varit rädd för att säga ifrån när hon upptäckt brister i verksamheten. Att hon dessutom framfört några av de synpunkterna i pressen har inte uppskattas av alla. Av överordnade har hon uppmanats att sluta med det.

– Det är efter det som man på olika sätt försöker tysta mig, säger hon.

En av de saker hon kritiserat är bristen på rutiner inom skola och elevhälsa för att se till att barn får det stöd de behöver. De rutiner som finns är inte lagliga, en åsikt som Nnenna Larsson också framfört i pressen.

Uppdraget att utforma nya rutiner fick hon i augusti. Men hon fråntogs det uppdraget så fort hon lagt fram ett färdigt förslag, som skulle innebära nya rutiner och en ny organisation. En av förklaringarna var att förvaltningschefen inte ville ha någon ”konfliktsituation”. Vem som nu utreder frågan och vad slutresultatet blir vet inte Nnenna Larsson.

Ett som hon själv beskriver som ett förödmjukande samtal med en chef på Barn & Ungdomsförvaltningen slutade med att hon trycktes upp mot väggen, en hotfull situation, som hon anmälde till förvaltningschefen. Då fick hon en ”personlig” chef, som i förra veckan meddelade att Nnenna Larsson skulle få nya arbetslokaler.

Då tyckte hon själv att måttet var rågat, och fick tid hos en läkare, som sjukskrev henne.

– Det som gör mig så ledsen är att jag tycker att vi var på rätt väg, med små men viktiga förändringar, säger Nnenna Larsson.

Hennes nya ”personliga” chef skulle inte lägga sig i verksamhetsfrågor, men enligt Nnenna Larsson är det precis vad som har skett. I hennes verksamhet är det dessutom många andra som är med och styr, ibland i en helt annan riktning än vad hon själv har tänkt.

Hon har själv kämpat för att ett av arbetslagen inom Elevhälsan skulle få nya lokaler, i stället för den arbetsplats som hade stora brister. När den frågan var löst och personalen förberedde sig för att flytta kom det kontraorder från annat håll.

– Personalen är orolig. De vet inte vem som är chef.

Nnenna Larsson har lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket om hur hon behandlats, och om förhållandena på Elevhälsan.

När hon tog jobbet i april visste hon inte mycket om hur det sett ut tidigare år. I augusti fick hon höra sin chef säga att hon satt på en katapultstol.

– Nu förstår jag precis vad han menade.

Det som gör mig så ledsen är att jag tycker att vi var på rätt väg, med små men viktiga förändringar.