Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon var outstanding

GÄVLE
- Det här har varit en mardrömsdag. Jag anade det värsta när det drog ut på tiden med operationen.

Annons
- Det är en makalös förlust. Hon var outstanding bland oss 50-talister inom politiken. En given kandidat till statsministerposten.
Riksdagsmannen Kenth Högström, s, från Hudiksvall har väldigt ljusa minnen av Anna Lindh. För honom var hon mycket mer än en kollega i riksdagen och tidigare inom SSU:s ledning. Flera års tätt samarbete utvecklades till en nära vänskap och han känner nu starkt för maken Bo och deras två barn som nu mist sin mor.
Han berättar om hur deras vägar korsades första gången när hon 1975 gjorde entré på SSU-kongressen. Då hade Kenth Högström suttit med i förbundsledningen ett par år. I sex år kamperade de ihop i ledningen. Han lyckades väl med sitt uppdrag att övertala henne att ställa upp som ny ordförande vid kongressen 1984. Hon svarade med att ge ett lysande tacktal till honom, som samtidigt lämnade ledningen.
De satt därefter båda i riksdagen under en period och när han valdes in senast 1998 var hon snabb att gratulera honom.
Han är även god vän med maken Bo Holmberg, landshövding i Södermanlands län. Denne var SSU-ledare i Västernorrlands län samtidigt som Kenth Högström ledde ungdomsförbundet i Gävleborg. De hade stort utbyte av varandras erfarenheter.
Bristen på bevakning av Anna Lindh retar honom nu oerhört. Han kan inte godta förklaringarna från säkerhetspolisen att det saknades en hotbild mot henne.
- Valrörelsen inför folkomröstningen har varit tuff. Det har kommit fram många knäppskallar på mötena och visat aggression mot dem som jobbat för ett ja.
Ett färskt exempel var när Anna Lindh blev angripen i Gävle för bara en vecka sedan.
- Det är ett totalfiasko för Säpo.
Kenth Högström är mycket ledsen över samhällsutvecklingen. Att det blir allt vanligare med våld mellan medmänniskorna.
För att visa sin avsky inför mordet på utrikesministern blir det manifestationer runt hela landet i dag. I Hudiksvalls kyrka ska Kenth Högström under kvällen hedra Anna Lindhs minne och ta avstånd från våldet.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se