Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill inte se nationalistiska murar

SANDVIKEN
- Jag vill inte att det ska bli som i Danmark bär man bygger murar på ett negativt, nationalistiskt sätt.

Annons
Det sa Ulrica Messing när hon var i Sandviken för att tala om EMU i går.

Vi påverkas
Hon vill att Sverige ska fortsätta att vara ett land som söker samarbete och som vill vara med och påverka.
- Mitt starkaste skäl till att jag tycker att alla gävleborgare ska rösta ja: Vi vet att vi kommer att påverkas av att våra grannar använder den (euron). Då ska vi också vara med och påverka, säger Ulrica Messing.
Gävleborg är oerhört beroende av export. Och de länder som vi exporterar mest till är de som vill bli eller redan är medlemmar i eurosamarbetet, förklarar Ulrica Messing.
- Jag hörde någon på nejsidan säga att vår största exportmarknad är USA, men det stämmer inte, säger hon.
Ulrica Messing uppskattar den senaste veckans mjukare hållning hos ja-sidan. Men hon ser det inte som att argumenten har blivit mjukare, utan hon tycker att man äntligen lyckats fokusera på kärnfrågan.

Måste rannsaka oss
- Jag får frågor om drogliberalismen i Amsterdam. Och träffar folk som tror att de kommer att få nästa månadslön i euro om vi säger ja. Alla möjliga saker som inte har med EMU att göra. Där måste vi rannsaka oss själva, säger Ulrica Messing.
Hon medger att debatten har seglat iväg för ja-sidan. När man nu lyckas fokusera syns det på att allt färre väljare är osäkra, menar hon.
- Jag tror att fler har börjat ställa sig frågan: Vad händer vid ett nej? säger Ulrica Messing.
Själv tror hon att ett nej leder till en svagare krona, åtminstone på kort sikt.
- Och det leder i sig till högre ränta, säger hon.
MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist_gd.se