Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill sprida kunskap om psykisk ohälsa bland unga

Bakom det största leendet döljs de flesta tårarna, säger Ida Olsson som startat ett UF-företag för att sprida kunskap om psykisk ohälsa bland unga – och hon vet vad hon pratar om.

Ida Olsson är glad. Hon har nyss fyllt 18 år och plötsligt öppnas nya dörrar i livet. Hon går tredje året på Realgymnasiet i Gävle, med inriktning stylist, hon praktiserar hos Cubus varje torsdag och drömmer om ett jobb som event manager vid modevisningar. En helt vanlig Gävletjej med röd ton i håret, ett glittrande leende och spelande ögon. Men bakom allt finns en hemlighet som hon nu låter komma ut i offentlighet, ett livsproblem som hon ska vända till en tillgång.

– Om jag bara kan stoppa en enda kille eller tjej från ett självskadebeteende så är jag nöjd, säger hon.

Det började subtilt på högstadiet. Hon bestämde sig för att sluta äta lunch i skolan. Det var ett omedvetet val, det fanns ingen koppling till någon form av ätstörning. När tillvaron inte bjuder några andra alternativ återstår bara en sak att kontrollera – den egna kroppen. Att vägra äta lunch var första steget på vägen mot en avgrund.

I gymnasiet började hon äta igen, men tillvarons mörker vek inte undan, hon ”störtbölade” efter varje skoldag och till slut började hon fysiskt misshandla sig själv. Att skära sig är som att ta en tablett i förebyggande syfte när huvudvärken är på väg, säger hon.

– Många mår dåligt av konkreta anledningar som mobbning, missbrukande föräldrar eller dum pojkvän. Jag hade inget sådant, tvärtom var allt hur bra som helst. En trygg familj, bra betyg, duktiga lärare. Det var egentligen konstigt att jag kunde må så dåligt och därför höll jag det dolt under ytan.

Prestationskrav och strävan efter perfektion, visst, som så många låter projicera på sociala medier, men i efterhand säger Ida Olsson att det säkert fanns 17 andra orsaker till hennes beteende.

En killkompis som inte stod särskilt nära fick först veta, övriga kompisar i slutet av ettans vårtermin och efter sommarlovet blev hon avslöjad hemma. En traumatisk upplevelse för familjen, men som ändå var början på något nytt. Hon valde själv att gå till psykolog under ett halvår och att prata har varit den enda medicinen för att göra sig fri.

Men fortfarande finns suget kvar och hon liknar självskadebeteende vid vilket annat missbruk. Att prata om det är en besvärjelse mot att åter hamna i en bubbla där enda utvägen när panikångesten tilltar är att skada sig.

– Jag vill vidga begreppet. Självskadebeteende är mycket mer än flickor som skär sig. Det kan vara att medvetet välja att vara dålig i skolan, att förstöra för sig själv, att dricka mycket alkohol. Därför ser jag nästan fler killar än tjejer i min omgivning med drag av självdestruktivitet.

Som enda elev av de 300 som går på Realgymnasiet har hon startat ett UF-företag. Hennes affärsplan är att få företag som månar om unga, eller som nyttjar ung arbetskraft att köpa föreläsningar hon kan hålla i skolor. I torsdags gjorde hon en provföreläsning med några inbjudna lärare.

– Visst kommer det att kännas läskigt att lämna ut sig själv, men det är viktigt att riva ner ett tabu kring att så många är glada på ytan och mår dåligt på insidan. Får jag prata i en skola är jag nästan nöjd, men jag skulle nog kunna turnera runt om i Sverige också, skrattar hon.