Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill stoppa reggaefestivalen

/
  • – Vi vill inte att det kommer en festival som har haft så mycket problem, säger Maritha Johansson i Gävles egen narkotikakommission.
  • Reggaefestivalen har under många år arrangerats i Uppsala, men i år står Furuvik för värdskapet.

Politiker, tjänstemän och polis i Gävles egen narkotikakommission vill stoppa reggaefestivalen i Furuvik. Risken är stor att festivalen lockar Gävleungdomar till narkotikamissbruk, skriver kommissionen i en debattartikel.
– Vi ser helst att man inte har den, säger ordföranden, vänsterpartisten Maritha Johansson.

Annons

Den nybildade narkotikakommissionen har som sitt mål att få ner det ökande missbruket i Gävle och formulera vägen dit. Reggaefestivalen kan motverka det arbetet, enligt kommissionen.

I Uppsala har festivalen dragit till sig en hel del uppmärksamhet från polisen, och enligt kommissionen har det under de senaste sju åren registrerats 1 413 narkotikabrott i samband med festivaldagarna.

Uppsalapolisen har haft över 100 poliser i tjänst under festivalen och upprättade en tillfällig polisstation i närheten av festivalområdet för att kunna utföra provtagningar på plats.

– Vi vill inte att det kommer en festival som har haft så mycket problem, säger Maritha Johansson.

Kommissionen ifrågasätter också om Gävle behöver en festival som riskerar att kosta stora pengar när det gäller polisövervakning och polisingripanden.

Narkotikakommissionen, med sex politiker, två kommunala tjänstemän, en från landstinget och en representant för polisen är helt överens om skrivningen i debattartikeln. Där uppmanas myndigheter, polis, föräldrar och andra att göra sitt för att försöka stoppa festivalen.

Narkotikakommissionen har inga möjligheter att på egen hand sätta stopp för festivalen, som hålls i augusti.

– Det är naturligtvis upp till Furuvik. Men vi vill framföra vår syn, säger Marita Johansson.

– Det är självklart många som lyssnar på reggae som inte använder narkotika. Men om festivalen kommer hit är det stor risk för att fler Gävleungdomar dras in i narkotikamissbruk, säger Maritha Johansson.

I debattartikeln påtalar också narkotikakommissionen att de två privatpersoner som står bakom festivalen tillsammans har över en miljon kronor i skulder hos kronofogden.

Furuviksparkens programchef Erika Rydstrand hade i går redan varit i kontakt med narkotikakommissionen och bett om ett möte, bland annat för att diskutera ett samarbete.

– Vi vill inte att deras farhågor ska besannas. Vi kopierar inte Uppsala och vi vill inte heller ha droger hit, säger hon.

– Vi är jättemåna om Furuviks varumärke och vi vill att det ska bli en familjefest, med mycket musik.

Enligt Mattias Banker, projektledare för reggaefestivalen, har man startat en dialog med polis och myndigheter.

– Vi står för en drogfri upplevelse. Är det något företag som klarar av att arrangera en lugn reggaefestival utan droger så är det vi.

Annons