Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hönsen avlivades

GÄVLEFörberedelserna är klara för gasning av de 960 hönorna. Då svänger en bil in på gården.

Annons
Det är ägaren och sambon som drivit hönseriet utan tillstånd.
De vill inte svara på frågor.

- Vi tar det sedan, säger kvinnan.

Mannen stiger inte ur bilen, och vill inte heller svara på frågor.

Själva hönseriet är förseglat i väntan på att gasen cyanosil ska spridas därinne.
Kvinnan blir orolig att katten är därinne, med hönsen.

- Har något sett Smulan? frågar hon de församlade.

På plats finns djurskyddsinspektör Mona Rönning, länsveterinärens assistent Gunilla Hartwig, Gävlepolisens djurexpert Lars-Erik Nordin, två väktare, tre anställda vid Anticimex i Stockholm samt ägaren och sambon. Och så hönsen.

Att avliva dem med cyanosil har flera fördelar. Framförallt att man slipper flytta hönorna från sina burar, något som skulle ha gjort dem stressade.

Tar syrets plats
Väktare ropar att man ska backa bort från hönseriet. Två gasförsedda Anticimexmän i heltäckande overaller och lufttuber med munstycken framför ansiktena går in i hönseriet. Klockan är 15.19.
Sex minuter senare är det klart. Håkan Kjellberg leder insatsen och förklarar gasens verkningar:

- Cynaosil tar syrets plats i blodet. Vi har tätat för att få högre koncentration, det blir mindre djurplågeri så, säger han.

Under fredag förmiddag ska resterna av den giftiga gasen vädras ut. Fram till dess kommer väktare att bevaka hönseriet så att inga nyfikna barn kommer för nära. Därefter ska hönsen forslas bort till destruktion.

Kostnaderna för att avliva och ta hand om besättningen blir omfattande. Ägaren kommer att krävas på hela summan. Inte under 100 000 kronor?

- Nej, det tror jag inte, säger Lars-Erik Nordin.

Inte ett kackel har hörts från hönseriet under avlivningen.
Smulan har inte synts till.

MATS HEDSTRÖM