Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hönseriägare fick bötesstraff

GÄVLE Paret som drev Oslättfors hönseri dömdes i går till böter.
I en lada hittades 960 illegalt hållna höns och 19 plastsäckar med höns som redan dött.

Straffet var väntat eftersom åklagaren under rättegången inte yrkade på ett hårdare straff än böter, som tingsrätten satte till hundra dagsböter vardera.

Domen var efterspelet till en uppmärksammad aktion i juli 2002. Kommunens djurskyddsinspektör, Gävlepolisen och en åklagare deltog i tillslaget mot hönsfarmen.
De hittade drygt 900 höns i olagliga burar. De var i så dåligt skick att avlivning var enda alternativet. Dagen efter leddes det giftiga ämnet cyanosil in i ladan. På några minuter var alla höns döda av syrebrist.
Stanken var fruktansvärd.

Åklagaren misstänkte också att paret haft mellan 4 000 och 7 000 höns mellan januari och april samma år. De förvarades också på ett regelvidrigt sätt eftersom dispensen för burarna löpte ut i januari.
Dessutom dömdes paret för att ha förvarat 300 kubikmeter hönsspillning i en behållare som läckte. Spillning eller gödsel kunde ha runnit ned till Testeboån.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se