Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hönsgödsel rinner rakt ut i Testeboån

GÄVLEVid ett provtillfälle i år var vattnet vid Forsbybadet otjänligt.

Hönsgödsel från Oslättfors Hönseri kan vara orsaken.
325 kubikmedel gödsel har förvarats där under bar himmel.
- Jag avråder alla från att bada i Testeboån tills våra prover är klara, säger miljöinspektör Stefan Väänänen.
På måndag skickar han in gödsel från gödselstacken för analys. Svaren kommer om en vecka.
Stefan Väänänen misstänker att det inte gjorts någon salmonellakontroll på hönsen och att det därför kan finnas salmonella i ån. Ägarens sambo försäkrar dock har det har gjorts salmonellakontroll så sent som i april.
- Vi har aldrig haft salmonella i vårt hönseri, säger hon.
Förhållandena vid hönseriet gör Stefan Väänänen upprörd.
- Testeboån är naturskyddsområde, det är ett Natura 2000-område, och man satsar pengar på att återinföra laxen. Och så finns detta mitt i. Det är inte klokt, säger han.
Det dåliga vattenkvaliten i Testeboån har varit ett bekymmer i många år. 1999 infördes ett tillfälligt badförbud i Forsbybadet efter att två prover i sträck visat att vattnet var "otjänligt", det vill säga det innehöll höga bakteriehalter.
I år har ett av proverna varit otjänligt. Vid andra tillfällen har vattnet varit tjänligt med anmärkning.
- Det kan finnas andra orsaker också. Bland annat finns det en gemensamhetsanläggning i Oslättfors som jag ska undersöka. Men helt klart är gödseln härifrån en orsak, säger han.
Gödselstacken ligger precis i strandkanten till Testeboån. Den ska ha fyra väggar och tak, men taket rasade vid smöovädret 1998 och har aldrig reparerats. Sedan dess har regnet haft fritt tillträde och förvandlat gödseln till en flytande sörja.
- Se här, visar Stefan Väänänen.
- Här har gödseln forsat rakt ut från gödselstacken, mot den invallning som ägaren gjort och runt den ner i ån. Höga brännässlor i åkanten visar att näringsläckaget pågått länge, säger han.
På fredagen gjordes en provisorisk invallning med jord som ska stoppa fortsatt utflöde. Hela gödselstacken ska nu saneras.
Mängden gödsel i gödselstacken är så stor, 325 kubikmeter, att Stefan Väänänen misstänker att den inte har tömts på flera år.
- Förmodligen har de firmor som tar emot hönsgödsel vägrat ta emot den här. Hönsgödsel ska ju vara torr. Det är då den kan användas till gödning, säger han.
Också denna kritik tillbakavisas av ägarens sambo.
- Vi har haft kontrakt med Mebio som hämtat två gånger om året. Det är bara nu som de inte haft tid att komma, säger hon.
INGEGERD SÖRGARD