Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp och gemenskap i Gävle KK

Ersand Arena har gett Gävle KK ett ordentligt lyft.

Det visar sig inte minst i klubbtävlingen Geflekristallen.

– Det är guld värt, säger Gävle KK:s kassör Nina Zetterberg om klubbens nya möjligheter.

Tidigare kunde Gävle Konståkningsklubbs åkare enbart träna i Läkerol Arenas B-hall.

Men för snart två år sedan invigdes Testebovallens efterlängtade ishall Ersand Arena – och det medförde genast en positiv förändring för Gävle KK.

– Antalet istimmar har ökat. Nu har vi träning elva timmar i veckan fördelat på cirka 120 åkare i klubben, varav 60 tävlingsåkare. Det är ett pussel att få ihop det och vi skulle egentligen behöva ännu fler timmar, men det är ett klart steg i rätt riktning. Och generellt sett har sporten vuxit otroligt mycket de senaste åren, säger Nina Zetterberg, som den här helgen är med och arrangerar Geflekristallen – Gävle KK:s blott andra klubbtävling.

– Förut fick man jaga istider som en galning, men nu är det lite lättare eftersom vi har två ställen att vara på. I februari kommer vi även att arrangera stjärntävlingen Geflepiruetten (för nybörjare).

Årets upplaga av Geflekristallen lockar betydligt fler deltagare än den första som arrangerades i februari förra året. Totalt finns 133 stycken åkare från 29 klubbar på plats i Ersand Arena den här helgen – och Gävle KK tvingades till och med stryka 60 åkare inför tävlingen.

– I vår klubb blir det fler och fler, antalet tävlingsåkare har säkert fördubblats de senaste åren, säger Nina Zetterberg belåtet.

Och sammanhållningen är det minsann inget fel på. När en hemmaåkare precis har avslutat sitt program samlas ett helg gäng från Gävle KK vid kiss and cry-hörnan, för att tillsammans invänta poängen från domarna.

– Det är bland det roligaste med den här sporten, att man får träffa alla sina kompisar. Och sedan gillar jag alla olika moment på isen, det är inte som fotboll där man bara springer och jagar en boll, säger 13-åriga Maja Wiksell, som tävlade i ungdom B 15:2 (friåkning) där totalt 36 åkare deltog.

– Jag kunde ha gjort bättre ifrån mig. Nu hoppas jag att jag undviker sistaplatsen.

Det lyckades hon med. Maja kom på en 32:a plats, vilket var 21 placeringar bakom 14-åriga klubbkamraten Tilda Fernström.

– För att lyckas gäller det att ta i och verkligen våga. Den här gången satte jag fyra av sex hopp, och jag är inte helt nöjd. Där jag missade skulle jag ha gjort dubbel salkow, berättar Tilda.

Mod är en nyckelegenskap inom konståkning, enligt Nina Zetterberg.

– Det är inte helt enkelt att kliva ut där. Du är rätt utelämnad och du blir synad i sömmarna, säger Nina och nickar mot isen.

– Jag var med på Svenska Konståkningsförbundets Convention för några år sedan, och då framkom bland annat att många äldre tjejer haft stor nytta av konståkningen när det kommer till att exempelvis tala inför folk. Konståkningen har hjälpt många att våga mer inom andra sammanhang, vilket förstås är positivt.

Efter en lång lördag fortsätter tävlingarna i Ersand Arena i dag.

Lördagens lokala resultat i Geflekristallen

Ungdom B 15:1: 6) Vivianne Widén, Gävle KK, 26,74, 12) Clara Hansson, Gävle KK, 24,22, 15) Karin Törnblom, SK Gavleskäret, 23,43.

Ungdom B 15:2: 11) Tilda Fernström, Gävle KK, 21,07, 12) Wendela Hållqvist Larsson, Gävle KK 20,68, 27) Wilma Hedwall, Brinka Sandviken KK, 16,67, 32) Maja Wiksell, Gävle KK, 15,30, 34) Märtha Pehrsson, Gävle KK, 14,68.

Junior B:2: 1) Klara Galanti, SK Gavleskäret, 29,14.

Ungdom B Pojkar: 1) Axel Östlund, Brinka Sandviken KK, 30,01 poäng.