Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp om livet för Kalle

Älgkalven Kalles öde ligger nu i Naturvårdsverkets händer. Det står klart sedan vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i går lade ned förundersökningen om jaktbrott mot älgparksägaren Lars Arkesjö.

Annons

Beslutet om att utredningen läggs ned togs under gårdagseftermiddagen sedan Mikael Hammarstrand och polis jobbat med fallet under hela dagen, bekräftar inspektör Hans-Olof Sundström vid polismyndigheten i Gävleborgs län.

– Det går inte att bevisa att Lars Arkesjö med uppsåt handlat oansvarigt och oaktsamt när han tog hand om älgkalven, säger han.

Därmed går myndigheterna på Lars Arkesjös linje om att han handlat i god tro när kalven hämtades i Alfta för tre veckor sedan. Lars Arkesjö, liksom privatpersonen som slog larm om den övergivna älgkalven vid riksväg 50, har från början hävdat att de i sin första kontakt med polisen inte fått uppgifter om att ett omhändertagande skulle vara en olagligt.

Ägaren till älgparken i Mo i Ockelbo är i och med beslutet inte längre misstänkt för brott mot jaktlagstiftningen och fallet kommer därmed inte heller att tas upp i domstol.

– Det känns oerhört bra. Jag kan inte se varför Kalle inte ska få leva efter det här. Man har ju kommit fram till att jag inte gjort något fel, säger Lars Arkesjö.

Men Hans-Olof Sundström vid polisen intygar att det sista ordet om älgkalven Kalles levnad ännu inte är sagt.

– Det är många myndigheter inblandade. Det finns en risk att Lars Arkesjö tar ut en seger i förskott, säger han.

Under tisdagen kommer troligtvis Naturvårdsverkets meddela sin syn på saken.

– Det är Naturvårdsverket som bestämmer fortsättningen, om polismyndigheten ska avliva älgkalven eller inte, säger Hans-Olof Sundström.

GD pratade med Naturvårdsverkets handläggare Yvonne Lundell i fredags. Då höll hon fast vid det i jaktlagsstiftningen som Mikael Hammarstrand grundat sitt tidigare avlivningsbeslut på.

– Jag kan förstå att det skär i hjärtat på många när en älgkalv måste avlivas. Men en älgkalv hör till det vilda och ska inte tas hand om av någon. Det hade varit skillnad om det hade handlat om en utrotningshotad art, sa hon.