Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp stödjer vid sexövergrepp

GÄVLE
När ett barn utsätts för sexuella övergrepp hamnar hela familjen i kris.

Annons
Men de anhöriga får ofta inte tillräckligt med hjälp att bearbeta sina känslor.
Det anser Anna Niklasson, ordförande i Rädda barnen i Gävle.
Hon är en av de drivande krafterna bakom föreningen Hopp, Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, som nu bildats i Gävle.
- Trycket här är stort, säger hon.
Under sommaren har lokalföreningen satt upp mål och planerat sin verksamhet.
I september hoppas Anna Niklasson att den första stödgruppen för anhöriga till utnyttjade barn ska dra igång.
- Vi startar med samtalsgrupper för anhöriga. För att arbeta med de utnyttjade barnen krävs annan kompetens och utbildning. Men familjemedlemmarna kan vi hjälpa som medmänniskor, säger hon.
När det uppdagas att ett barn blivit utnyttjat sexuellt är det vanligt att exempelvis mamman anklagar sig själv för att hon inte upptäckt något.
Övrig släkt och vänner kan tycka att ämnet är allt för svårt att prata om och drar sig undan istället för att erbjuda stöd.
- Vi i Hopp kan hjälpa till att bygga upp ett kontaktnät med andra föräldrar i samma situation, säger Anna Niklasson.
Förutom samtalsgrupperna planerar föreningen att jobba med att sprida opinion och avliva myter om sexuella övergrepp.
- Praktexemplet är väl den fule farbrorn som föräldrarna varnar för. Men i verkligheten sker de flesta övergrepp i hemmet, säger Anna Niklasson.
Dessutom ska en av medlemmarna skickas på en så kallad telefonjoursutbildning så att även Gävleföreningen kan ge hjälp via telefon.
- Många av oss som är engagerade har själv erfarenheter av utsatta barn eller hyser ett väldigt engagemang i frågan. Nu vill vi få ut budskapet att vi finns, säger Anna Niklasson.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Fotnot: Vill ni komma i kontakt med Hopp i Gävle, mejla på hopp_gavle.cc eller ring Anna Niklasson på telefon 070-435 82 97.