Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppa av alla sociala nätverk

Idioterna regerar. I alla fall i de sociala nätverken. Eller, det är snarare vad Trent Reznor hävdar.

När Nine Inch Nails-hjärnan Trent Reznor nyligen gick ut och hävdade att han skulle hoppa av alla sociala nätverk ryckte dom flesta säkert inte ens på ena axeln. Men egentligen så var det Reznors mest provokativa statement på väldigt, väldigt länge. Det var helt enkelt ett frontalangrepp mot hela det moderna samhället.

Nu har jag i och för sig inte lyckats hitta Reznors uttalande i sin helhet någonstans på bandets hemsida, där det först ska ha dykt upp. I stället har jag fått förlita mig på andrahandskällor och rewritade notiser. Inte helt lyckat i ett sånt här sammanhang. Men faktum kvarstår – Trent Reznor uttalande är ett ifrågasättande av allt det vi trodde oss veta om vår samtid.

Bara en vecka efter det att de svenska politikerna misslyckades använda de sociala nätverken till att lura oss att rösta i parlamentsvalet är det intressant att kolla in partiernas försök att väcka intresse. De politiker som hade hoppats på en Obama-effekt genom att börja Twittra, YouTuba, Facebooka hade inte räknat med en viktig grej – de sociala nätverken är så överfulla med skit att det inte går att nå upp till ytan.

De 29 prenumeranter och 754 videovisningarna som Centerpartiet har på sin två-och-ett-halvt jävla år gamla YouTube-kanal är ju inget annat än ett fatalt misslyckande. Att lyckas få mindre än en streamad video per dag under en samtid där en kräkande TV-hallå genererar hundtratusentals träffar på bara någon helg är en smärre bedrift.

Och Kristdemokraternas 532 prenumeranter på Twitter kanske låter som en okej siffra. Men är det verkligen det för ett parti som har omkring fyra procent av landets befolkning i ryggen?

Alltså, jag är väl inte den som ska klaga. Jag gillar ju skit. Och jag har inget emot att på daglig basis drunkna i poänglösa statusuppdateringar. Inte så länge jag själv får vara med och sprida min egen skit. Men Trent Reznor har ändå poäng. De sociala nätverken har accelererat den Internetbaserade allemansrätt, som går ut på att alla människor ska ha full rätt att öppna käften så fort dom har kläckt en halvfärdig tanke.

Det är ingen slump att ett teckenbegränsat Twitter håller på att döda bloggen. Det går snabbare att Twittra. Man behöver inte säga något. Behöver inte ha någon poäng. Man behöver inte ens vara rolig. Det handlar bara om att fylla ut ett fåtal tecken och visa att man lever.

Den statusuppdaterande samtiden, som vi precis har lyckats börja leva i, har lett till en informationsöverhettning, där mängden är betydligt viktigare än innehållet. Och det gör att budskap som tar en stund att formulera aldrig når fram. Det är därför som Trent drar i nödbromsen och kallar de sociala nätverkens invånare för idioter.

Men en snabbgoogling visar att Nine Inch Nails Facebook-grupp, YouTube-kanal och MySpace-sida fortfarande är up and running.

Kanske borde jag ha lagt mer möda på att verkligen hitta Reznors originalbudskap på bandets hemsida i stället för att lite på Aftonbladets snabbversion. Men vadå? Hur ska jag hinna det? Jag har ju hundratals statusuppdateringar att läsa igenom.

HÅKAN DURMÉR